Skip to content
Egyesület
2013. szeptember 19. ,
Találatok: 1291


Sztanev Andrea publikációja


Article Pic
James passz

 Brian Schofield: A passzolás négy fontos szabálya (fordítás)

   Első szabály


Keresd a szabad játékost!  

 Senki sem szeret kosárlabdázni olyannal, aki nem passzolja a labdát a szabad csapattársaknak. Mindannyian tudjuk, hogy minden csapatban vannak olyan játékosok, akik tehetségesebbek a többieknél. Csak azért, mert ’A’  játékos tehetségesebb, mint ’B’ játékos, nem azt jelenti, hogy mindig az ’A’ játékos fog kosarat dobni. Néhány évvel ezelőtt játszottam a városi bajnokságban, és bejutottunk a döntőbe. A meccs döntetlenre állt, és én elhatároztam, hogy legyőzöm a védőmet és kosarat dobok, hogy megnyerjük a meccset. Ahogy vezettem a labdát a palánk felé, láttam egy szabad csapattársat, és ösztönösen odapasszoltam neki a labdát. Ő nem számított rá és kihagyta a dobást. A hosszabbítás előtt odajött hozzám, mérges volt, mert én nem dobtam kosárra a labdát. Azt mondta, hogy inkább nekem kellett volna bedobni a labdát a 3 védőm ellenére, mint neki, akit senki sem védett. Megértettem az álláspontját, de mint csapattársa, az volt a dolgom, hogy a lehető legjobb lehetőséget válasszam, és ma is ugyanezt tenném. Senki sem szeret játszani egy önző játékossal.
  Második szabály


 Bízz a csapattársakban! 


 Tudtam, hogy a srác, akinek passzoltam lehet, hogy nem dobja be a kosarat, de azt akartam, hogy úgy érezze, hogy megbízom benne. Ez akkor fog kifizetődni, ha a hosszabbítás során megnyerjük a mérkőzést. Tudom, hogy ez egy városi bajnokság, de ez megmutatja, hogy hogyan kell, nagyszerű kosárlabdát játszani. Bízz a csapattársaidban, akikkel együtt játszol, építsd fel őket. Ne törd le őket, mert akkor senki sem akar játszani veled. Ha tehetségesebb vagy, mint a csapattársaid nagy része, értsd meg azt, hogy valahol egy másik pályán biztosan vannak olyan játékosok, akik kétszer olyan jók, mint te. Remélhetőleg lesz rá lehetőséged, hogy játszhatsz az ő szintjükön. Amikor eléred ezt a szintet, tudnod kell, hogyan kell csapatjátékot játszani és azt végrehajtani.   Harmadik szabály


Tanuld meg jól és utána gyakorold pontosan az alapokat!   
  
-Passzolásnál tegyél egy határozott lépést a játékos felé, akinek dobod a labdát.
 - Passzolásnál ne legyen mindkét lábad a földön.
- A labdát céltudatosan dobd és tanulj meg pattintott átadást adni a társaidnak vagy tanulj meg pontos hosszú indítást adni az induló játékosnak.
- Próbáld meg elkerülni a lassú, ívelt dobásokat, mert az nem mindig ér célba.  Mindezeket az alapvető technikai alapokat lehet gyakorolni.   A középiskolában a „toss back”*, amivel gyakoroltam a passzolást; a legjobb barátom volt. Ez volt az egyetlen, aki ottmaradt edzés után velem, és én csak dobáltam egyik passzt a másik után egy ún. „toss back”*-re, amíg a karom fájt. Minden iskolának kellene, hogy legyen ilyen gyakorló eszköze. Nagyon szerettem vele gyakorolni.  A múltkor néztem egy régi középiskolás videómat. Igen, még mindig szeretem visszanézni a fénykoromat. Néztem a meccset, amikor másodéves gimis koromban válogatott csapatban játszottam, ez nagyon örömteli érzés volt. Ez volt az első igazi évem, amikor irányítót játszottam, és felváltva passzoltam a bedobó játékosoknak. Szörnyű, nagyon lassú dobások voltak, amit a védők majdnem mindig megszereztek. De az év folyamán lehetett látni a fejlődést a játékomon, és büszke voltam erre. Büszke voltam arra, hogy az edző megtanított engem erre az egyszerű alapvető és pontos passzolásra. Ez nagy különbség volt.

 

  Negyedik szabály

 Dolgozz keményen!


Ezt nem könnyű megtenni, de ez az, amin lehet javítani. Nem fogsz csak úgy hirtelen felébredni, hogy egyből jól passzoló játékos leszel. Ez csak munka és tanulás során érhető el. Nagyon fontosnak tartottam, hogy a támadási stratégiát megértsem, mert ha tudtam, hogy hogyan gondolkoznak a csapattársaim és hol szeretnek labdát kapni, akkor jó esélyünk van a győzelemre. Nézzetek meg a meccsetek videóját, ha lehetséges. Figyeljétek, meg hogyan reagálnak a védők bizonyos játékhelyzetekre. Figyeld meg, hogy honnan szeretnek csapattársaid passzolni. Figyelj azokra a területekre ahol nyilvánvaló javulásra van szükség, mint a passzolási szög és a passzolási távolság. Ezek a dolgok olyan könnyen javíthatók, egy kis gyakorlással, sokkal jobb leszel. Ne feledd, hogy az edzők figyelemmel kísérik a gólpasszok és az eladott labdák arányát és figyelik a bedobók és a centerek statisztikáját.  3:1 arány szilárd teljesítményt mutat. Minél magasabb az arány, annál jobb, mivel ez azt jelenti, hogy 3 szerzett labda jut minden eladott labdára. Ha 1:3 az arány, akkor baj van, és hamarosan a kispadon találod magad, ha már nem ott ülsz.


 Brian Schofield    
Eredeti cikk az alábbi linken található: http://www.hoopskills.com/rules-of-passing.html    
 * A „toss back” egy egyszerű szerkezet, amely visszaadja az átadásokat. Egy keretre erősített háló.

Sztanev Andrea
edző


Advertisement
Advertisement