Skip to content
Egyesület
2013. szeptember 21. ,
Találatok: 1854


Vörös Endre publikációja


Article Pic
Tisztelet... oda-vissza

A tisztelet fontossága

Amikor fiatal gyerek voltam, egy nap apám magához hívott és mondott valamit, amit soha nem felejtek el. Azt mondta számára sokkal fontosabb, hogy az emberek inkább úgy gondoljanak a fiára, mint egy jó, tisztelettudó gyerekre, mintsem egy jó kosárlabdázóra.

Ezt soha nem felejtettem el. Ma néha úgy tűnik, egy teljesen más korban élünk.

Mostanában néztem egy AAU nyári kosárlabda meccset, ahol az egyik időkérés alatt az egyik játékos azt kiabálta az edzőnek, hogy „csak hagy dobhasson”.

Az edző lehajtotta a fejét és nem csinált semmit, mialatt a játékos visszament a pályára és játékban maradt. Ez soha nem történhetett volna meg egyik jó edzővel sem, akikkel játszottam és természetesen az apámmal sem.

Egy baseball meccs alatt, amikor tíz éves voltam, álltam a dobódombon és sírtam, mert nem sikerült ütőhibát elérnem. Ahogy apám próbált segíteni a cserepadról, valamit visszaordibáltam neki. Erre ő nyugodtan kisétált a dombhoz és adott nekem egy gyors leckét tiszteletből. Félreérthetetlen formában adta tudtomra, hogy ő az edző és az választásomra fog cselekedni.

Én a tiszteletlenséget választottam vele szemben azzal, hogy kiabáltam neki a dombról, ő pedig azt választotta, hogy kivesz a játékból, mert ez volt az, amit minden jó edzőnek csinálnia kéne. Visszatekintve erre az esetre egy dolog, ami szembetűnik nekem az az a tény, hogy az apám nem várt addig, amíg hazaérünk azzal, hogy megtanítsa a leckét. Nem csinált úgy, mintha nem történt volna meg, helyette azonnal reagált rá és nevelő pillanatot csinált az egészből.

Nem tudom, hogy az nagyobb hatással lett volna-e rám később az életben, ha nem foglalkozott volna a helyzettel a mérkőzés alatt és aztán otthon büntet meg. Úgy gondolom, hogy ezt az edzőknek a szívükön kell viselniük. Ki kell használnod ezeket a pillanatokat és a legtöbbet kihozni belőlük. Ne a könnyű utat válaszd.

Mivel az olvasóink egyaránt állnak játékosokból és edzőkből is, úgy akarom közvetíteni ezt mindkét társaságnak, hogy mindenki megértse a lényeget.


Az edzőknek soha nem kéne hagyni, hogy a játékosok úgy kapják meg a legjobbat belőlük, hogy tiszteletlenek velük szembe. Ez azt jelenti, hogy mikor megpróbálod a véleményed megértetni velük ne engedj néhány dolgot:

1.      Soha ne engedd a beszédet mialatt beszélsz. Ez egy égbekiáltó jele a tiszteletlenségnek. Ha tanítasz vagy edzel az utasítás mindenkinek szól, szóval mindenkinek figyelnie kell. Bármelyik játékos viselkedését, aki beszél, mialatt te beszélsz nyíltan és azonnal helyre kell tenni és fel kell állítani a szabályokat.

2.      Soha ne engedd a játékosnak, hogy visszabeszéljen. Nem áll játékos fölötted vagy a csapat fölött. A középiskola alatt játszottam egy sráccal, akit megválasztottak az összes konferencia játékosának az egyetemen és számos éven keresztül játszott top Európai ligákban. Ez a játékos jobb volt, mint bármelyikünk és ezt ő is tudta, de az edzőnk nem hagyta, hogy bármin is megcsússzon. Jó pár edzés végződött úgy, hogy ez a srác az öltözőben kötött ki az edzők felé mutatott tiszteletlensége miatt. Úgy tűnik számomra, hogy nagyszerűvé vált mindazzal a sikerrel, amit a karrierje során elért. Talán azért volt ez, mert az edzők nem nyugodtak bele a tiszteletlenségébe. Kíváncsi vagyok, ha ezt megengedték volna neki, elérte volna-e azokat a sikereket, amiket elért. Kétlem.

3.      Soha ne engedd semelyik játékosnak, hogy tiszteletlen legyen egy másik csapattársával szemben. Ez azt jelenti, hogy ne engedd a lekicsinylést vagy a kigúnyolást semmilyen okból kifolyólag. Az edzők irányítanak, és amikor egy játékos lekicsinyel egy másikat az valóban hatással van a csapatra és azt mutatja, hogy te támogatod ezt a viselkedést.

Mint játékos észben kellene tartanod ezeket a dolgokat. Ha problémáid vannak, azokat mindig irányítottan és bizalmasan kellene kezelni. Semelyik edző nem akar kellemetlen helyzetbe kerülni és a legtöbb egyáltalán nem fogja ezt tolerálni. Láttam pár edzését a University of Utah-nak Rick Majerus edzővel és amint egy játékos csak kinyitotta a száját máris kifuthatták a belüket.

A játékosoknak tudniuk kell hol a helyük, hogy senki nem áll a csapat fölött és az edző felelőssége megvédeni ezt. Légy tisztelettudó és figyelj. Ha nem értesz egyet, beszélj az edzővel később kerülve a nyilvánosságot. Kezeld a helyén a dolgokat és el fogsz érni arra a pontra, ahol olyan készségek sorait fogod felépíteni, amiknek a segítségével sikeres lehetsz bármilyen helyzetben.


Brian Schofield


Az eredeti cikk az alábbi linken érhető el:
http://www.hoopskills.com/the-importance-of-respect.html

Vörös Endre
edző


Advertisement
Advertisement