Skip to content
Egyesület
2013. szeptember 23. ,
Találatok: 1392


Bobby Knight filozófiája


Article Pic
Bobby Knight

Bob Knight elméletei

Néhány találomra kiválasztott gondolat  Bobby Knight elveiből  


1.     Messzemenően a leghatásosabb támadó mozgás az, amelyik az elzárástól távol történik meg (érdekes szójáték: a leghatásosabb támadómozgás az, amelyik elmozdít a TV elől).

2.     Vezessük a támadásainkat egészen az alapvonalig (attól 2-2,5 m-re) Ez esélyt ad akár a labda, akár a kosár felé történő befutásra.

3.     Az edző elsődleges felelőssége, hogy megtanítsa a játékosainak látni a játékot.

4.     Legjobb ösztönző, ha ülsz a cserepadon.

5.     A játék 7 legfontosabb pontja: dobás kiválasztás, hibátlan labdakezelés, a labda nélküli mozgás és támadásban segíteni egymást tisztára játszani. Védekezésben nyomás a labdán, meghiúsítani, amit a támadó csinálni akar és folyamatosan követni a labdát. Minden gyakorlatában, amit a játékosaival végeztet, Bobby Knight megpróbálja megvalósítani legalább az egyik pontot ebből a hétből.

6.     További területek, melyekre minden nap figyelmet fordít: támadni a passzsávokat, besegítés-visszalépés, kizárás, a poszt játékos védése.

7.     Egy gyakorlatban 2-5 percet dolgozni az egyéni képességeken, majd gyakorlat váltás.

8.     Egy időben max. 10 percet dolgozz egy csapattámadó vagy -védő helyzeten. Ha egy bizonyos csapat helyzet 30 percet igényel egy gyakorlat során, szét kell osztani 3 db 10 perces részre és a három rész között más feladatokkal kell foglalkozni.

9.     A kezeid csak akkor lesznek védekező fegyverek, ha a lábaid olyan pozícióban vannak, hogy hatékonyan tudod használni őket.

10.  Azt gondoljuk, hogy az emberfogás elleni támadásnál legyen egy ember a felső poszton.

11.  A legtöbb játékos a gyűrű felé fut be, ahelyett, hogy elszakadna a védőjétől. A befutónak a védőtől való elszakadásra kell figyelnie, nem a gyűrűre.

12.  A legfontosabb dolog a zóna támadásakor a dobó csel. A második legfontosabb a passz csel.

13.  A kosárlabdában a szellemi tevékenység aránya a fizikaihoz négy az egyhez.

14.  Minden, amit teszünk, két gondolatot foglal magába: egyszerűség és megvalósítás.

15.  Nem várjuk el, hogy csak poszt játékosok védjék az ellenfél poszt játékosát. A csapatban mindenkinek képesnek kell lennie védekezni az ellenfél magas játékosa ellen.

A cikk eredetije itt olvasható:
http://coachingtoolbox.net/blog/bob-knight-concepts/

Hevér Ferenc
edző


Advertisement
Advertisement