Skip to content
Utánpótlás
2014. szeptember 16. ,
Találatok: 798


Védekezés az U11-U12-es korosztályokban


Article Pic
Hevér Ferenc

Az alacsonyabb utánpótlás korosztályokban, elsősorban az U11, U12-es mérkőzéseken előforduló, sok vitára okot adó szabálytalan védekezés és támadás kapcsán ragadtam tollat. Valamilyen megoldást találnunk kell erre a problémára, mert különben a kosárlabdánk még további hosszú évekig ugyanezen a szinten marad.


Húsz évvel ezelőtt kezdetem edzőként dolgozni a TF-en. 19 éve az akkor még létező MTK-nál a mini lányokkal dolgoztam. Munkám alapját az akkor érvényes versenykiírás, versenyszabályok, és ezek mellékletét képző védekezési szabályok alkották. Egyértelmű, precíz és világos szabályrendszert alkotott – tudomásom szerint – Varga Mátyás kollégánk. Akkor is voltak gondok a szabályok betartásával, de ezek napjainkra lényegesen nagyobb méreteket öltöttek. Pedig a jelenleg érvényben lévő (már többször átdolgozott, de a lényegét tekintve változatlan) szabályok hozzáértő szakember számára világosak, értelmezhetők. Ha minden edző ennek szellemében tanítaná, képezné a játékosait, akkor mérkőzéseken csak elvétve fordulnának elő vitás esetek. Sajnos ezek a problémák léteznek és létezni is fognak, amíg valamilyen eszközzel rá nem tudja kényszeríteni a Szövetség az összes edzőt a szabályok betartására. Addig a játékvezetők kezében van a szankcionálás, a szabályok betartatásának joga, amihez azonban képezni kellene a játékvezetőket is. Be kell látnunk, hogy a játékvezetőknek egyébként is sok mindenre kell figyelni, van épp elég dolguk, és pláne fáradtan már abba is csúszhat hiba. Megterhelni őket még egy ilyen plusz feladattal nem szerencsés. De nincs más lehetőségünk, így szükséges a támadási és védekezési szabályok leegyszerűsítése, lecsupaszítása, hogy ez minél könnyebb feladatot jelentsen a játékvezető sporttársak számára. Erre tettem kísérletet jelen cikkben.    


Szeretném hangsúlyozni, hogy a következő részek, amelyek kifejezetten a szabályokkal foglalkoznak, a jelenleg érvényben lévő védekezési és támadási szabályokra épülnek. Azokat több helyen szó szerint meghagytam, míg más helyeken csak a szórenden változtattam, vagy átfogalmaztam, egyszerűsítettem a szöveget. Ez alól csak egyetlen pont kivétel, a védő 3 mp-es szabály. Ezért az egész szöveget idézőjelek közé tettem, ezzel utalva arra, hogy létező művet, más munkáját idézem, illetve használtam fel. Így szellemiségét, lényegét tekintve megmaradt az eredeti szabály, de természetesen sokkal rövidebb lett. És reményeim szerint érthetőbb is. Könnyebb lesz elolvasni, értelmezni és talán még betartatni is a játékvezetőknek. Hiszen végül is ez lenne a cél: ha már az edzőképzésen, az edzők etikáján, képző munkájukon nem tudunk változtatni, akkor hozzuk helyzetbe a játékvezetőket, és tanítsuk meg őket ezen egyszerű szabályok betartatására.   


Ez egy kvázi vitaanyag, így bárkinek észrevétele, véleménye, hozzáfűznivalója lenne, nyugodtan tegye meg! Várom az észrevételeket a hever kukac kaszasok pont hu e-mail címen!     „Védekezési és támadási megkötések U11 Kenguru és U12 Gyermek korosztályokban    

Az MKOSZ által kiírt és támogatott versenyeken ezen alapelvek alapján kell a védekezést és a támadást oktatni, alkalmazni és betartatni. 

• Kenguru és Gyermek korosztályban a pálya egész területén kizárólag emberfogásos védekezés alkalmazható; a 3 pontos vonal közelében és azon belül kötelező a szoros, követő emberfogás. A területvédelem minden formája tilos!  
• A Kenguru és Gyermek korosztályban a pálya egész területén tilos a kettőzés, a csapdázás.
• A Kenguru és Gyermek korosztályban a pálya egész területén tilos az egy passz távolságról történő besegítés. Bedobásnál is!  
• E szabályok megszegése esetén első esetben figyelmeztetni kell a vétkes játékost, második és minden további esetben technikai hibát kell ítélni a vétkes játékos ellen.  
• A korosztályos feladatokkal ellentétes támadó felállások és támadójáték esetén első esetben az edzőt figyelmeztetni kell, második és minden további esetben technikai hibát kell ítélni a vétkes edző ellen (szerintem az is elég, ha a támadást megállítja a játékvezető – mint egy képzetlenségi hibánál – és a labdabirtoklást a vétlen csapatnak kell átadni).     

E szabályok betartatása a játékvezetők, valamint a hivatalos versenyfelügyelők feladata! A megkötések (alapelvek) és a szabályok be nem tartása és kijátszása szakmai etikai vétség.    Védekezés    


A védekezési szabályok a helyes védekezés alapjainak megtanulását segítik elő. Ezért kötelező az alkalmazásuk és a betartásuk. Az elsődleges szakmai cél: az egyéni felelősség, az aktív és szabályos védőmunka kialakítása. 


1.         A labdás támadót - a 3 pontos vonal közelében és azon belül – kötelező szorosan fogni: egy kartávolságra, hajlított könyökkel.  
2.         A labdástól egy átadásra (kb.: 4-6 méter vagy közelebb) lévő támadót úgy kell fogni, hogy a védő alapállása a támadóval szemben, keze az átadási sávban legyen és maga a védő egy lépésnél messzebb ne menjen a támadójától (zárt védekezés).  
3.         A labdától 2-3 passz távolságra helyezkedő támadó védésekor nem kötelező, hogy védő alapállása a támadóval szemben legyen (elfogadott a zárt és a nyitott védekezés is).”  
4.         Amelyik támadó nem tartózkodik a szigorított területen vagy annak közelében, annak védője sem léphet 3 mp-nél hosszabb ideig a szigorított területre (védő 3 mp).  
5.         „Kenguru es Gyermek korosztályban, ha a labdás támadó megverte védőjét, a többi védő közül az, amelyiknek a pozíciója közelebb van a betörés irányához, besegíthet úgy, hogy egyidejűleg egy védő védekezhet a labdás támadón. Az tekinthető megvert szituációnak, ha a labdás támadó játékos közelebb került a gyűrűhöz, mint a saját védője. Ha a játék gyors változása miatt 2 védő kerül a labdás támadó közelébe és ha mind a kettő közbeavatkozik, az szabálytalan védekezés, le kell fújni a játékvezetőnek. Közbeavatkozásnak kell tekinteni, ha hozzáér a védő a labdához, vagy karjával akadályozza az elindulást, passzolást, kosárra dobást.   


 Támadás    


1.         A játék alapja az ötszektoros játék, melyből helyzeteket alakíthatnak ki a játékosok elsősorban labdavezetéssel (betöréssel, 1:1), valamint befutásokból átvett labdával (add és fuss). Ezt szem előtt tartva kell az edzőknek és a játékvezetőknek – a közös cél – a játékosok képzése érdekében együttműködni.
2.         Kenguru es Gyermek korosztályban az elzárás tilos. Támadó játékos saját csapattársa mellett csak olyan távolságra futhat el, hogy közöttük a védőik is elférjenek, azokat védőmozgásukban a támadó játékosok semmilyen módon nem akadályozhatják.  
3.         A helycserés, keresztbefutásos stb. játékok, melyeknek a célja a védők akadályozása – ilyen például a hármas nyolcas is – a korosztályos képzéssel ellentétesek, ezért alkalmazásuk Kenguru es Gyermek korosztályban tilos.  
4.         Elkülönítést (izolációt: amikor a labdás támadó egyedül van az egyik oldalon) semmilyen helyzetben nem alkalmazhatnak a csapatok. A helyes támadás, amikor a támadók tartják egymástól az 1:1-hez, illetve a befutásokhoz szükséges távolságot.    


A korosztályos képzéssel ellentétes felállások és támadó mozgások tudatos alkalmazása esetén első esetben figyelmeztetni kell a vétkes játékost és a csapat edzőjét. Második és minden további esetben technikai hibát kell ítélni a vétkes edző ellen (szerintem az is elég, ha a támadást megállítja a játékvezető – mint egy képzetlenségi hibánál – és a labdabirtoklást a vétlen csapatnak kell átadni).”   Ez az anyag így is másfél oldal. Szerintem még lehet benne további egyszerűsítési lehetőség, pl. a szerkezetének megváltoztatásával, így a védekezési szabályok  - bár van köztük különbség – csak egyszer kerülnének bele. Ezen még gondolkodom, így természetesen ötleteket is szívesen fogadok.    
Másik érdekesség, hogy ez a szabályzat (az eredeti sem) nem tesz említést az U14-es korosztályról. Pedig még az sem felnőtt kosárlabda, és a versenykiírásban is szerepel egy halvány utalás az emberfogásos védekezésre, de az vajmi kevés. Én javasolnék egy átmeneti, a fenti szigorú U11-12-es szabályoktól enyhébb, de a mostaninál szigorúbb és főleg egyértelműbb szabályozást, ami átmenetet és egyúttal folytonosságot jelentene a játékosok kézésében.    

Remélem, hogy hasznos olvasmányon rágta át magát a kedves Olvasó és talált érdekes, a mindennapi munkában is alkalmazható információkat.   

 Mindenkinek sikeres munkát kívánok!

Hevér Ferenc
edző


Advertisement
Advertisement