Skip to content
Egyesület
2014. szeptember 28. ,
Találatok: 898


A pontszerzés 5 "C"-je (publikáció)


Article Pic
Mikes Tamás

A kosárlabda legalabvetőbb és legfontosabb elemét ragadtam ki és fordítottam le. Ezt minden feltörekvő tehetségbe bele kell nevelni! A pontszerzési képesség. 


Mikes Tamás publikáció (fordítás) A pontszerzés 5 „C”-je 


   Tudomásul veszem, ahhoz, hogy megnyerjünk egy meccset, nem szabad, hogy az ellenfél ránk erőltetse az akaratát, de azt is észre kell venni, hogy a kosárlabdában kizárni valamit rendkívül ritka. Tehát akkor is, ha történetesen az ellenfélnek a pontjaiból már csak egy hiányzik, hogy nyerjen.  Itt van valami, hogy fontolja meg. Tegyük fel, hogy a csapat játszik a bajnokságban. Ha tudok szerezni 15 pontot és feladok 5 pontot, még akkor is 10 pont az előnyöm. Ha mindenki képes erre a csapatomból, akkor mi nyerünk.    Azonban, ha odaadok az emberemnek 3 pontot,(jobb védelem, mint az első példánál) de én magam csak 2 pontot szerzek, akkor én 1 ponttal vagyok mögötte. Ha a csapatban ezt senki nem csinálja meg, akkor veszítünk. A második esetben a védekezéssel, nem nyeri meg a bajnokságot. Akár tetszik, akár nem, az a csapat nyer, aki több pontot dob, ezért fontos a támadó oldali képesség. Ezért képesnek kell lenni arra, hogy több pontot szerez, mint amennyit a védelem felad, hogy nyerjél. Ezt szem előtt tartva itt a pontszerzés 5 „C”-je. 
 Kondíció. A legmagasabb pontszámot elérő csapatok és az egyének mindig jó formában vannak. Csapatok, amelyek jobb állapotban vannak, mint az ellenfél, lehet látni a játékot, hogy az első 3 negyedben szoros, majd hirtelen megy egy hatalmas pontszerzési roham és ilyenkor a fáradtság fontos tényezővé válik. Azok a játékosok, akik jó formában tudnak játszani több percig produktívan, azok több pontot tudnak termelni. A lábuk erős marad, így az ő mezőnydobásaik, illetve büntetőik nem lesznek rövidek. Az extra energia lehetővé teszi számukra, hogy a labda után gyorsan menjenek a támadó lepattanóért és lehetővé teszi, hogy gyorsleindítást csináljanak.  
Magabiztosság. Van egy nagy különbség aközött, hogy magabiztosság és káprázatosság. Az igazi magabiztosság alapja a teljesítmény. Biztos vagyok benne, hogy be tudom dobni a 3 pontost, mert már ezerszer megcsináltam eddig is. A csapat bízik abban, hogy végre tudják hajtani a támadást, mert már túl vannak a sok gyakorláson. Magabiztosnak kell lenni, hogy pontot tudj szerezni, amivel segíted megnyerni a meccset, csak abban a reményben, hogy nem tudnak rajtad pontot szerezni. 
 Következetesség. A nagyszerű támadójátékosok és csapatok nagyszerűen teljesítenek este. A legjobb játékosok nem dobnak jól minden meccsem, csak néhány meccseken és a legjobb csapatok ekkor nem hajtják végre megfelelően, alaposan a dolgokat. Nézd meg a legjobb csapatot a ligádban vagy régiódban. Tudja, hogy van esélye jól játszani, amikor a héten játszatod őket. Miért? Mert tudod, hogy ők jól fognak játszani és ők fognak pontot szerezni. Ezek összhangban vannak. 
 Kommunikáció. Sokan úgy érzik, hogy a kommunikáció csak a védekezésnél szükséges. Hibás! Hallgat és kéri a találó kérdéseket az időkérések alatt, követelje a labdát a posztra, rendezze el a játékot, hangosan és érthetően és emelje fel egyik kezét, amikor felkészültek vagyunk. Ezek csak néhány kommunikációs példák, hogyan fejlesszük pontszerzési képességünket.  Kötelezettség. A legtöbb edző nagyobb hangsúlyt helyez a védekezésre és a felderítő jelentések középpontjában az van, hogyan fogják levédeni a jó pontszerző képességű játékos ellen magukat a következő mérkőzésen. Hogyan fogsz pontot szerezni, ha a védekezés elveszi a hangsúlyt a pontszerzési mozgásról, a beállított játékról? Remélhetőleg van neked egy „B terved”, ami visszavezet a feladatodhoz. Egy kötelezettség jobb kell legyen holnap, mint te ma. Kötelezettségvállalás bővíteni a támadói arzenált, nem elvenni az egyéntől, csoporttól mindent. Egy erős elkötelezettség nélkül, a másik 4 „C” sem fog kapni elég figyelmet hosszútávon.  Nem számít, ha egy játékos vagy-vagy egy edző, ha nem akarsz több pontot szerezni, győződj meg arról, hogy az 5 „C” megvan-e mindenben, amit csinálsz. 
Forrás: http://www.hoopskills.com/basketball-scoring-tips/

Mikes Tamás
edző


Advertisement
Advertisement