Skip to content
Egyesület
2014. szeptember 30. ,
Találatok: 1473


A sport és a tanulás


Article Pic
Lukács Rezső

Ha megkérdezném a szülőket, hogy véleményük szerint melyik a fontosabb, a tanulás vagy a sport, nagyon valószínű, hogy a tanulást választaná a többség. Az én gyermekkoromban sosem volt kérdés az, hogy sportoljak-e. Szüleim megfelelően gondoskodtak erről, ugyanakkor a tanulást sem lehetett elhanyagolni. Heti öt edzés mellett és a hétvégi meccsekkel együtt, meglehetősen nehéz volt, kellő időt fordítani a tanulásra, de rájöttem arra, hogy a sport hatására nő a szellemi teljesítő képesség és a lélek is erősödik.

A rendszeres testmozgás által a kisgyermekeknek nemcsak az izomzata, tüdőkapacitása hanem idegrendszere is fejlődik. Egyre ügyesebbek lesznek és megtanulják, hogy mire képesek, illetve felesleges energiáikat is a mozgás által vezetik le. Ha ebben a korban, rájönnek, hogy mennyit fejlődhetnek és tanulhatnak a testmozgás által, akkor a mozgás igénye végig kíséri őket iskolaéveik alatt és megtanulhatják jobban beosztani idejüket, összeegyeztetni a sportot a tanulással.

Napjainkban az iskola egyre magasabb követelményeket állít a gyerekek elé, tananyag folyamatosan nő, amihez nagyfokú koncentrációra, fejlett emlékezetre, kitartásra van szükség, hogy a gyermek meg tudja állni a helyét. Sajnos a tanulási problémák hátterében az esetek 70%-ában az idegrendszer éretlensége, fejletlensége áll. Az idegrendszer fejlődésében mutatkozó hiányosságok gyenge emlékezetet, magatartási problémákat, figyelemzavart okoznak. Ettől butának érzi magát, és az önbizalma is csökken. Az idegrendszer fejlesztése legkönnyebben a mozgás segítségével végezhető. A mozgás összehangolja az idegrendszert, megteremti az agyban a szükséges kapcsolatokat, ezáltal a tanuláshoz szükséges képességeket fejleszti.

Fontos azonban, hogy olyan mozgásformát válasszunk, amely alapvetően örömet okoz. Ne várjunk el túl korán nagy teljesítményeket. Az örömteli teljesítést, a szabálykövető versenyzést, a közös siker átélését kell szorgalmazni, Dicsérni és buzdítani kell tevékenységeinek végzése közben, így segítve a belső motivációt és a pozitív gondolkodást, hozzáállást.

 Sajnos sok szülő úgy gondolja, hogy a rendszeres edzés elveszi gyermeke minden idejét a tanulástól. Azzal próbálják rávenni a tanulásra, hogy eltiltják kedvenc tevékenységüktől, a sporttól. Ezért a gyerekekben rossz élmény párosul a tanulással, így kár csodálkozni, ha nem szeretik azt. Pedig ettől otthon nem fog jobban tanulni és hiába lesz több szabadideje, nem fogja tudni jól felhasználni, mert nem mozoghatta ki magát az iskolapadban töltött órák után.

A rendszeres mozgással fejlődik a figyelem,  nő az akaraterő és az önbizalom. Fokozódik a kitartás, motivációt ad, a jó közösség segít a megfelelő szocializációban. Az edzésen megkövetelt fegyelem és figyelem pedig fejleszti a koncentrációt, a tanulási képességeket, javítja a magatartási zavarokat. Nem véletlen, hogy a rendszeresen sportoló fiatalok jobban képesek teljesíteni az iskolában is, hiszen megtanulták a testükön keresztül, hogy eredményt csak a rendszeres gyakorlással, a kitartással lehet elérni.  

Forrás: http://mitsportoljak.blog.hu/2011/08/28/a_sport_hatasa_a_tanulasra http://www.napocska.hu/sport-s-tanuls-klcsns-kataliztorok-2/ http://www.okosodjmozogva.hu/

Lukács Rezső
edző


Advertisement
Advertisement