Skip to content
Utánpótlás
2014. október 02. ,
Találatok: 1302


10 tipp, hogy jobb dobó legyél


Article Pic
Hogyan legyél jobb dobó?

1.       Keresd meg a célt (a gyűrűt) korábban!
Ha hozzászoksz, hogy a dobás előtt megtaláld a célt (a gyűrűt), akkor növelni tudod a dobószázalékodat. Hogy miért? Ha csak egy pillanattal korábban betájolod, hogy hol a gyűrű, akkor az sokkal több időt ad az agyadnak, hogy tudat alatt bemérje a távolságot és rákoncentráljon a célpontra. A szemednek a lehető legkorábban a gyűrűn kell lennie ehhez. Ahhoz, hogy ez a trükk működjön, folyamatosan gyakorolnod kell az edzéseken, hogy később a mérkőzésen is kamatoztatni tudd.

2.       Mindig kövesd végig a dobásod!
Számtalanszor hallottad már, hogy hagyd fenn a kezed a dobás után, kövesd végig a dobásod, nem véletlenül. Ez az egyszerű mozdulat számos problémában segíti a dobásodat és úgy lesz jobb dobótechnikád, hogy közben észre sem veszed.

3.       Laza csuklóval fejezd be!
Általános hiba sok játékosnál, hogy a miután fenn hagyják a kezüket a dobást követően, a csuklójuk merev marad. Olyan lazának kell lennie a csuklódnak, amennyire csak lehetséges és csapódnia kell lefelé a dobás után.

4.       Használj színes labdát, hogy javítsd a labda forgását!
Hogy a labdád minél egyenesebb vonalban szálljon a gyűrű felé, próbálj ki egy színes kosárlabdát az edzésen. Ez megkönnyíti, hogy lásd a labda forgását és irányát. Az azonnali visszajelzés gyorsan és könnyedén segítheti a dobásod javítását.

5.       Ne úgy dobj, mint Kobe!
Túl sok gyerek próbálja utánozni a sztárokat és emiatt életük végéig rossz beidegződésük lesz. A fiataloknak nem szabad úgy lógniuk a levegőben és dobniuk, mint Kobe! Ő egy torzszülött! Előbb meg kell nőnöd, hogy képes legyél rá. Ha elkezded Kobe dobását utánozni, akkor hamar a kispadon találod majd magad és csak idegeskedni fogsz folyton a sikertelen kísérletek miatt.

6.       Ne gondolkozz a dobásodon mérkőzés közben!
Az egyik legrosszabb dolog, amit tehetsz, hogy a dobómozdulatodon gondolkodsz meccs közben. A dobás végiggondolása az edzésre való, nem a mérkőzésre! Sőt, igazából csak az edzés bizonyos szakaszain figyelsz erre! Amikor dobást tanulsz, vagy egy új elemet, akkor természetes, hogy gondolkodsz, de amint elkezdesz a ritmussal foglalkozni és beülteted az edzéseidbe is, onnantól ne gondolj semmire! Meccs közben gondolj mindig másra vagy éppen semmire! Sok dobást el fogsz rontani. Na és? Ne gondolkozz, csak dobd a nyamvadt labdát! Ha magadévá teszed ezt a mentalitást, akkor a dobószázalékod hatékonyabb lesz!

7.        Űzd el a rossz gondolatokat ezzel az egyszerű trükkel!
Drámain tudod növelni dobásod hatékonyságát, ha kizárod a negatív dolgokat a fejedből. Próbáld ki ezt az egyszerű kis trükköt: Minden mérkőzés, csapatedzés és dobóedzés előtt mond el magadban, hogy nem érdekel, ha kosarat dobsz. Mond ki hangosan vagy magadban többször elismételve. Ezután, amikor épp dobáshoz készülődsz (pont, amikor megkapod a labdát), mondj valami olyat magadban, hogy „szép dobás, de tudok jobbat is.” Más szóval, ne érdekeljen, hogy bemegy vagy sem. Ez az egyszerű kis trükk segít lazítani a dobás előtt és nem koncentrálsz az eredményre. Evvel a technikával ki tudsz lábalni a kisebb hullámvölgyekből és segít helyreállítani az önbizalmadat.

8.       Javítsd a dobásod szögét!
Tudtad, hogy egy lapos, 35 fokos dobásnál 15 centit is félre mehet a labda? Gyakorlatilag tökéletesen kell végrehajtanod a dobást, hogy sikeres legyen. De egy 45 fokos dobásnak már csak 8 centiméter a hibahatára! Így igaz! Azzal, hogy növeled a dobásszöged, a hibahatárt is csökkentheted 500 %-al! Hány dobásod pattant ki a gyűrűből csak emiatt a kis eltérés miatt? Általános szabály, hogy a kar kinyújtása után, ahogy a csuklódat lefelé csapod, a gyűrűt az ujjaid alatt kell látnod. Ebből tudod, hogy a dobásod szöge megfelelő volt. Csak ne emeld túl magasra a szöget! Ebben az esetben túl nagy lesz a távolság a gyűrűig és nagyobb a hibázási lehetőség is.

9.       Nézz DVD-ket!
Csak amiatt, hogy a legjobb dobókat nézed újra és újra, már fejlesztheted a magabiztosságodat és a technikádat. A jó szokások és példák fertőzőek lehetnek. Ahogy nézed, a jó technika belevésődik a fejedbe. Arról nem is beszélve, hogy soha nem szabad abbahagynod a tanulást! Rengeteg DVD és könyv van már, amiből tanulhatsz.

10.   Partner segítségével finomítsd a dobásod pontosságát!
A társad az alapvonalon kívül álljon, míg te nagyjából 6 méterre tőle. Próbáld meg a labdát nagy ívben átdobni a társadhoz úgy, hogy az minél közelebb pattanjon az előtte lévő vonalhoz. Ez az egyszerű gyakorlat segít finomítani a dobásod pontosságát.

Jeff Haefner

Teljes cikk és mind a 21 tipp az alábbi linken található:
http://www.breakthroughbasketball.com/blog/index.php/21-basketball-shooting-tips/

Losonczy Dániel
edző


Advertisement
Advertisement