Skip to content
Utánpótlás
2014. október 22. ,
Találatok: 1278


Tippek, trükkök a jobb védekezéshez


Article Pic
Védekézéssel bajnokságot nyersz

Az alábbiakban néhány egyszerű, sokszor kézenfekvőnek tűnő praktikát gyűjtöttem egybe külföldi médiumok segítségével, amik hatékonyan segíthetnek minket a jobb védekezés elérésében.

3 egyszerű trükk, amivel felgyorsíthatod a védekezésedet

A szó szoros értelmében megduplázhatod a csapatod védekezésének a hatékonyságát, ha beépítesz néhány egyszerű trükkök a játékotokba.

TIP 1.: Tanítsd mega játékosaidat, hogy a passzal egyszerre mozogjanak, és ne akkor, amikor a labda már az átvevőhöz került!


Ez a taktika megduplázhatja a csapatod gyorsaságát és azt a látszatot kelti, hogy egy állandóan mozgó, nyüzsgő védekezésetek van. Meg kell tanítanod a játékosaidnak, hogy a helyes védőpozícióba mozogjanak, amikor a labda elhagyja a passzoló ujjait. Ez nagy előny a védekezésben, mert a legtöbb játékos akkor mozdul a helyes védőpozícióba, amikor a labda már az átvevőhöz került. A legtöbb játékos úgy gondolja, ez a helyes módszer a védekezésben és sokaknál már a korai években berögzül ez a rossz szokás. Egyszerűen az által, hogy a passzal együtt mozogsz, extra másodperchez jutsz, hogy elfoglald a pozíciódat. Ha jól csinálod, a játékosok sokszor már akkor oda fognak érni a helyükre, mire a labda az átvevőhöz kerül! Így csak annyit kell tenned, hogy rávedd a játékosaidat, hogy a passzal együtt mozogjanak minden védekezési gyakorlatban. Ezeket főleg 4-4 és 5-5 elleni shell feladatokban tudod gyakorolni. Szó szerint akkor kell indulniuk, amikor a labda elhagyja a passzoló ujjait, de sosem előbb, mert akkor a passzcselekkel szétzilálhatják a védelmedet. El kell ugyanakkor magyaráznod nekik, hogy miért is kell a passzal együtt mozogniuk. Ezt a legegyszerűbben a két bedobó közötti, tengelyen átlőtt labdával tudod demonstrálni. Először a játékosaid akkor induljanak a következő védő pozícióba, amikor a labda már az átvevőnél van, majd másodjára akkor, amikor a játékszer elhagyja a passzoló kezét. A támadó nem fogja tudni eldobni a labdát a második esetben. Szinte nevetséges, hogy mekkora különbség van a két védekezés között, és ehhez csak ez az apró trükk szükséges.

TIPP 2: Tartsa mindig behajlítva a térdét, még akkor is ha két passzra van a labdától!


Most képzeld el, hogy az öt védőjátékosod mindig a passzal együtt mozog és a térdeik mindnek be vannak hajlítva, készen a mozgásra… Épp most változtattad meg a lassú védekezésedet, amivel könnyű kosarakat szereznének ellened, egy gyorsan mozgó, nehezen áttörhető védekezésre mindössze két lépésben! Roppant egyszerű ezt demonstrálni… Állítsd a vonalhoz a leggyorsabb és a leglassabb játékosodat és versenyezzenek 20 méteren. A lassú játékos hajlítsa be a térdét, míg a fürgébb egyenes lábbal fusson. HAJRÁ! Mindig a lassú fog nyerni…

TIPP 3: Hagyd a játékosaidnak, hogy megtudják, kiket fognak majd őrizni a mérkőzéseken!


Egyszerű módja annak, hogy javítsuk a mentális képességeinket és anticipációnkat, ha tanulmányozzuk az ellenfelet. Néhányan az okosabb játékosaid közül a padon ülnek vagy meccs felvételeket néznek, hogy kiismerjék azoknak a játékosoknak a mozdulatait, akiket majd őrizniük kell. De engedned kell, hogy a játékosaid tudják kiket fognak védeni, hogy felkészülhessenek belőlük.

5 tipp, hogy jobb védőjátékos legyél a labdás emberen

TIP 1: Sose veszítsd el az egyensúlyodat!


Ha csak egy másodperce is elveszíted az egyensúlyodat, legyőztek! Minden támadó játékos célja, hogy kibillents az egyensúlyi helyzetedből, mert amint ez sikerül neki, bolondot csinált belőled.
Ez azt jelenti, hogy amikor a labdást őrzöd figyelned kell…
-          hogy a lábadon maradj, ne mozdulj el a cselekre! Ha felugrasz, elmozdulsz, legyőztek!
-          hogy ne nyúlkálj, ne ugorj ki a labdáért, mert akkor kiesel az egyensúlyi helyzetedből!
-          hogy széles alapállásban védekezz! Ha túl szűk a terpesz, elveszíted az egyensúlyodat.
-          hogy alacsonyan tartsd a súlypontod! Ha kiegyenesedsz, nyújtott lábbal védekezel, nagyon könnyen kibillentenek az egyensúlyodból.
-          hogy kis lépéseket tegyél. Ha a lábaid túl közel kerülnek egymáshoz, szintén elveszítheted az egyensúlyodat.

TIP2: Ha a labda a támadó mellkasa előtt van, tartsd a kezdet a labda felett!


Ez megakadályozza, hogy a támadó dobásra emelje a labdát.

TIP 3: Ha a labda dobóhelyzetbe került, tedd a kezed a labdára! E

z megakadályozza, hogy a támadó dobni tudjon, és neked nem kell elhagynod a talajt (ami ugye kibillent az egyensúlyi helyzetedből).

TIP 4: Ha a labda a fej fölött van, tedd a kezed a labda alá tenyérre fölfelé!


Távol tart a faultproblémáktól (a legtöbb bíró csak a felülről lefelé irányuló mozdulatot figyeli) és megakadályozza, hogy a labda visszakerüljön dobópozícióba.

TIP 5: Tartsd a fejed lejjebb, mint a támadó játékos feje!

Könnyebben tudsz reagálni az indulásra és támadó faultot tudsz kiharcolni ezáltal.

Forrás: Ismeretlen szerző
http://www.breakthroughbasketball.com/defense/quickness.html
http://www.breakthroughbasketball.com/defense/onball.html      

Losonczy Dániel
edző


Advertisement
Advertisement