Skip to content
Egyesület
2015. augusztus 23. ,
Találatok: 1483


Játékvezető-edző-játékos kapcsolat


Article Pic
Szeitler András


Az első publikációm egy igen nehéz kérdéskört boncolgat. A játékvezető kapcsolata a játékkal valamint a hőn szeretett sportágunk két alapvető tényezőjével, a játékossal és az edzővel.

 Azért is ezt a témakört gondoltam első írásomnak, mivel 10 év játékvezetés áll a hátam mögött (egészen NB2-es szintig).

 Nekem az egyik alapvetésem az, hogy az utánpótlás és felnőtt játékvezetést külön kell választani, mivel teljesen más a két irányvonal.

 Az utánpótlás játékvezető az edző segítője kell, hogy legyen. A játékvezetőnek rendelkeznie kell egy alaptudással, hogy megadott korosztályban miket tanítanak az edzők egységesen. Kiemelten fontos, hogy a játékvezető minden képzetlenségi hibát, faultot megítéljen, valamint hogy tisztában legyen az adott korosztály védekezési szabályaival, amelyeket az MKOSz előírásai egyértelműen tartalmaznak. Megítélésem szerint az UP mérkőzéseken a fault határnak alacsonyabban kell lennie, mint egy felnőtt mérkőzésen. A szabályok következetes betartatása könnyen okozhatja azt, hogy a mérkőzés nem fér bele a sztenderd másfél órás mérkőzéskiírásba.

 Az utánpótlásban a játékvezető az edző „segítője” kell, hogy legyen. Ez mit is jelent? Az edző által tanítottakat kell betartatni a szabályok értelmében ugyanakkor a FIBA irányelveket lazábban kell kezelni/lehetőleg mellőzni kell. ( pl. Nem fújandó lépés hiba, előny hátrány elv ezeket ugyan is a gyerek nem fogja megérteni a kint lévő szülő sem, mert csak azt látja, hogy bántják a gyerekét!). A játékvezető meccs közben tanítsa a gyerekeket és magyarázza el nekik, ha látja rajtuk, hogy nem értik az ítéletet vagy nem tudják mit hibáztak!( Pl. Zsiros Tibor alias mindenki Zsizsi bácsija ebben professzor volt élete végéig). Az utánpótlás meccseken a játékvezetőnek komoly pedagógiai szerepe van. Ez azt jelenti az én olvasatomban, hogy: Az edzőt reklamáláskor, ha nem trágár és sértő a mondandója, akkor partnerként kell kezelni. (Ne azt tudja csak mondani a sípmester, hogy következőre technikai hibát ad! Ezt a legkönnyebb tennie, de ha meghallgatja, és higgadtan le tudja kezelni, el tudja mondani miért azt ítélte vagy miért nem akkor abból együttműködés lesz). A játékvezető és a játékosok közt mindig meg kell lennie a tiszteletnek főleg utánpótlásban! Itt, ha a gyerek ez ellen vét azt minden esetben a megfelelő képpen szankcionálnia kell a játékvezetőnek, mivel ezzel is segíti a játékos fejlődését, hogy tudja, hogy hol a határ, amit nem léphet át se most se majd felnőtt korában. Ha ez elmarad, abból komoly gondok adódhatnak bármilyen mérkőzésen (szülők szankcionálása és edző szankcionálása)!

 Ahhoz, hogy ez a dolog jól működjön az utánpótlás játékvezetőknek kéne egy „alap edzői” oktatást is kapniuk. Lássák, mit tanítanak az edzők és az hogyan is néz ki. Sajnos szerény tapasztalatom szerint jó pár játékvezető finoman szólva sem túl komoly játékos múlttal rendelkezik. Néhányan csak szeretik a játékot és még egy kis pénzt is tudnak vele keresni, de mondjuk, nem ismernek fel egy induló csel utáni elindulást és ezt rosszul ítélik, meg vagy nem tudják, hogy bizonyos ütközések, hogyan keletkezhetnek a játékban és ott mi volt az ok és okozat. Persze mindig van kivétel a játékvezetők között is.

 A Felnőtt mérkőzés játékvezetője és az ottani edzők és játékosok kapcsolata: Itt az én meglátásom szerint sokkal másabb a feladata egy játékvezetőnek, mint az utánpótlás meccsen. Az én megfogalmazásom szerint itt „szürke eminenciásoknak” kell maradniuk, amíg a mérkőzés engedi ezt és mindig csak a „mederben” tartás a feladatuk nem a szereplés! ( Az utánpótlás meccsen szerintem többet kell szerepelniük). A legfontosabb feladatuk a fault határ jó megválasztása, ami itt minden meccsen más.(Utánpótlás meccsen szerintem ez eléggé hasonló minden meccsen minden korosztályban). Az edzőknek és a játékosoknak itt alkalmazkodniuk kell a FIBA által minden évben változtatott szabály magyarázatokhoz és irányelvekhez, mert az itteni játékvezetőket erre sarkallják, és ezt követelik meg tőlük a pályán. Sajnos ebből sok konfliktus van, mert az edzők, játékosok és a játékvezetők között nem mindig megfelelő szakmai beszélgetések, hanem a játékvezetés rögtön átveszi az új irányelveket és azt, ha azt szóvá teszik, szankcionálják is rögtön a meccsen. Ez nem jó! Sokkal több megbeszélést kell tartaniuk és a meccsközben is jóval higgadtabban kell egymáshoz hozzá állni mindhárom részt vevőnek. A játékvezetőnek itt sokkal több prevenciós kommunikációt kell végre hajtania szerintem a játékosokkal, mint utánpótlásban. (pl. centerharcnál ne fogj, lejjebb a könyök, az elzárásnál álljon az a blokk). Evvel érezteti a játékosoknak ott van lát „mindent”, de nem akar ítélni, ha nem muszáj! Ezt a tapasztalataim szerint jobban szeretik az edzők is és a játékosok is és így jobban elfogadnak bármilyen ítéletet a játékvezetőtől. Viszont, ha mérkőzés meg kívánja, és extra történések vannak (sportszerűtlenség, sok reklamáció azt tudja kezelni és szankcionálni ugyan avval a mércével az első perctől az utolsóig) akkor felkészült és tudja, mikor mit kell ítélni és hogyan és mikor!

Mindkét fajta mérkőzés elején és végén nagyon fontosnak tartom, hogy a játékvezetők az edzőkkel kommunikáljanak és beszélgessenek (ne csak azt, hogy köszönnek és az anyagi dolgokat elintézik). Emberi kapcsolat legyen köztük ne csak szakmai, mert ha ez meg van, akkor könnyebb együtt működni is a mérkőzésen. A mérkőzés végén, ha volt olyan ítélet, ami akkor és ott nem tudtak letisztázni akkor ez történjen meg a meccs végén higgadt formában (tudom ez az egyik legnehezebb, de ha meg van az emberi kapcsolat, akkor ennek is mennie kéne).

A tornákon, ahol sorozat mérkőzések vannak, este egy jó vacsora után egy pohár bor mellett beszélgessenek az edzők és a játékvezetők a napi mérkőzésekről és egyéb a magyar kosárlabdát előre vivő dolgokról, mert szerintem ez az út vezetne az előre lépéshez.

 Ezt a témát még biztos jobban is lehetne boncolgatni, de megpróbáltam röviden összefoglalni a fő dolgokat, ami szerintem fontos és remélem az olvasó közönségnek is az lesz.  

Szeitler András
edző


Advertisement
Advertisement