Skip to content
Utánpótlás
2015. szeptember 22. ,
Találatok: 1510


A mozgás személyiségfejlesztő hatásai


Article Pic
Lukács Rezső

             

   Talán ez egy magától értetődő téma kéne, hogy legyen mindannyiunk számára, de attól tartok, hogy mai ülő életmódot folytató társadalmunkban mégsem az. A technológia fejlődésével egyre több olyan szórakoztató elektronikai eszköz áll az emberek szolgálatában, ami eltereli figyelmünket a mozgás fontosságáról. Pontosan ezért fontos, hogy beszéljünk erről a témáról, hogy milyen fejlesztő hatásai vannak a mozgásnak. Akik meg eddig is szerették a mozgást, azoknak pedig megerősítést ad arról, hogy helyes, amit csinálnak.

               Először lássuk, mit is jelent a személyiség fogalma: a személyiség nem más, mint az egyén pszichikai és fizikai tulajdonságainak összessége, amely tevékenységben és a tevékenységhez kapcsolható magatartásformában nyilvánul meg. A személyiség midig cselekvésben, tevékenységben formálódik, fejlődik. Születésünktől a halálunkig több pedagógiai szintér család, óvoda, iskola, társas környezet, sportszervezet, munkahely stb. befolyásolja a személyiség fejlődésében létrejövő változásokat.

               A mozgás fontos jelentőséggel bír az ember személyiségének kialakulásában és fejlődésében. Mozgás közben, ha figyeljük a gyerekek játékát meg lehet mondani róluk, hogy milyen személyiséggel rendelkeznek. Láthatjuk ki agresszív, visszahúzódó, találékony, kreatív, ügyesebb, ügyetlenebb, vagy vezető (és még sorolhatnánk) személyiség. A család életmódja nagyban befolyásolja ezt. A szülők, ha nem sportoltak, akkor kisebb eséllyel fogják gyermeküket a mozgásra, a mozgás megkedvelésére nevelni, mert ők maguk sem tudják, hogy milyen fontos dolog lenne ez gyermeke számára. Ezért nagy a szülők felelőssége ezen a téren, hogy gyermekükben mielőbb kifejlesszék a mozgás igényét, ami elkíséri egész életükben és azt tovább adják majd saját gyermekük számára is.

               Én magam is egészen kicsi koromban kezdtem el sportolni. Már óvodás koromban úszni tanultunk. Eleinte nem nagyon szerettem, talán féltem a víztől, már nem emlékszem, de a szüleim bátorításának hála nem sokkal később nagyon megkedveltem. Saját példámon is látszik, hogy mennyire fontos a szülő szerepe ebben a kérdésben. Ha akkor ők hagyják, hogy a félelmem legyűrjön, lehet, hogy sosem szeretem meg a mozgást. Alsós koromban az úszás mellett kosárlabdázni is elkezdtem. Néhány évig együtt űztem a két sportot. Végül a kosárlabda mellett döntöttem. Az úszás egy életre szóló biztonságot adott a vízben, a kosárlabda pedig sok minden más mellett megtanított csapatban együttműködni, a fegyelemre és a figyelem összpontosítására.

   Eddig csak néhány példát soroltam fel, arról, hogy a mozgás milyen jótékonyan befolyásolja a gyermek személyiség fejlesztését, de számtalan más előnye is van, mégpedig a következők.
 
A sport hozzájárul a gyermek általános fizikai, szellemi és érzelmi fejlődéséhez.Fejleszti a testtudatosságát.
Javítja az önbecsülését. A gyerekek jobban bíznak önmagukban, nem félnek kipróbálni új dolgokat, továbbá büszkék lehetnek arra, amit csinálnak.
A versenyek hozzászoktatják a győzelem és a kudarc élményéhez.
A csapatsportok fejlesztik az együttműködési hajlamot.
Megelőzi a rossz testtartásból fakadó betegségeket, és megőrzi az egészséget.
Pozitívan befolyásolja a tanulmányi eredményt. Jobban képesek leszünk összpontosítani.
Hozzászoktatja a fizikai munkához és érdekelté teszi az egészsége megőrzésében, ami egész további élete során alapvető jelentőségű lesz.
Konkrét, világos célokat állít a gyermek elé.
Javítja a koncentrálóképességet, míg sokan képtelenek megmaradni az iskolapadban 45 percig, az aktív testmozgást végzők képesek végig fenntartani a figyelmüket.
Megismerteti a gyermeket a sebességgel, a távolsággal, a mélység, az erő és a lendület, valamint a sportszerű magatartás fogalmával, így fejleszti az elvont gondolkodást.
Felismerheti a nem versenyszerűen űzött testmozgás és az ehhez hasonló szabadidős tevékenységek értékét.
A sportolás ellensúlyozza az ülő életmód (számítógépezés, televíziózás) káros hatásait.
Öntudatosságra nevel.
Meggátolja az előítéletek kialakulását.

   Ez a cikk röviden arról szólt, hogy mennyire fontos lenne a személyiség fejlődéséhez a mozgás iránti igény, hogy már kis gyermekkortól kezdve beépüljön a mindennapjainkba és egész életünket végig kísérje az aktív testmozgás öröme.


           Forrás: http://krediesz.blog.hu/2013/08/14/a_mozgas_szemelyisegfejleszto_hatasai_gyermekkorban

Lukács Rezső
edző


Advertisement
Advertisement