Skip to content
Utánpótlás
2016. november 07. ,
Találatok: 725


Lukács Rezső Publikáció


Article Pic
Lukács Rezső

A játékvezetés és edzőség, több irányból látni a kosárlabdát 

A fent említett témáról azért szeretnék beszélni kicsit, mert én, mint fiatal edző játékvezető is vagyok már évek óta. Szeretnék rávilágítani arra, hogy milyen pluszt adhat hozzá edzői mi voltunkhoz az, ha mellette még sípot is veszünk a szánkba és megnézzük az érem másik oldaláról is ezt a csodás sportot.
           Jó magam is nagyon sokáig játszottam a kosárlabdát versenyszerűen, mostanra már csak hobbi szinten maradt időm az űzésére is. Mivel kicsi korom óta sportolok én hamar elhatároztam, hogy szeretnék edző lenni, ha felnövök. Emellett 16 éves koromban úgy döntöttem, hogy játékvezetőként is kipróbálom magam. Jól emlékszem, hogy játékosként mennyire fel tudott gyűlni bennem az indulat, ha a bírók nem úgy fütyültek, ahogyan nekem tetszett. Azonban amikor én is játékvezető lettem, ez a gondolkodásmód teljesen a feje tetejére állt. Bekerültem a síp mögé. Eleinte borzasztóan meg voltam ijedve és rájöttem, hogy ez egy nagyon nehéz dolog, de végre megértettem, hogy mennyire fontos az ő munkájuk is. Felnőttebb fejjel pedig mikor elkezdtem, a játék és játékvezetés mellett, edzőként is működni, láttam, hogy ennek még nagy hasznát fogom venni.
           Nagyon sok új látószöget nyitott meg számomra az, hogy edzőként sokáig játszottam és már játékvezető is voltam. Bíróként, ha kicsi gyerekeknek fújtam, segíthettem az edzőkollégák munkáját is méghozzá azzal, hogy irányítom a pályán a gyerkőcöket és lefújom a szabálytalanságokat. Ugyanakkor nem elég csupán megítélni egy szabálytalanságot, hanem gyorsan röviden el is kell magyarázni, hogy miért fújtunk a sípba és miért fog most az ellenfélhez kerülni a labda. Mikor edző lettem én magam is megtapasztaltam, hogy már pedig a kicsi gyerkőcökkel nehéz bánni, hiába vagyunk nagyon felkészültek és akarjuk átadni minden tudásunkat ez nem mindig sikerül. Azonban egy versenyhelyzetben a játékvezető nagyban segítheti edzői munkánkat. A versenyhelyzet miatt, sokkal jobban megragad a gyerekekben egy-egy szabály, mert nem akarja elveszíteni a labdát azért, mert ő hibázott, ezért ők azt ott helyben megpróbálják kijavítani.
           Sajnos itt viszont nem lehet szemet hunyni egy kényesebb téma felett, melyre kicsit kitérnék. Saját tapasztalataim vannak arról, hogy a fentebb leírtakat sajnos sok játékvezető kollégám nem így látja, vagyis nem veszi eléggé komolyan a munkáját és mikor ilyen kis gyerekeknek kellene fújni úgy, hogy tanuljanak is belőle valamit a gyerekek, akkor ők eléggé flegmán kezelik a helyzeteket. Belátásom szerint nem beszélnek eleget a gyerekekhez, csak ugyanúgy mutogatnak, mint egy idősebb korosztály meccsén, amit azok a gyerekek már értenek, de az apróbbak még nem. Továbbá, amit már fentebb is említettem, nem magyarázzák el, hogy most mi is történt, ez pedig szerintem alapvető probléma, amin változtatni kell. Igaz már játékvezetőként és edzőként is látok javulást a helyzetben, de még mindig van hová fejlődnünk ezen a téren.
           Visszatérve én nagyon örülök, hogy több szemszögből is láthatom ezt a játékot és annak rezdüléseit, fejlődését. Igaz én még nagyon fiatal vagyok, ahhoz, hogy lássam a teljes összképet, ezért igyekszem tanácsokat elfogadni minden sport kollégától. Amihez nagyban hozzájárul az, hogy játékvezetőként rengeteg edzővel ismerkedhetek meg, fújás közben még figyelhetem is őket, hogy mikre miként reagálnak, melyeket beépíthetek a saját edzői „hitvallásomba”. Természetesen ennek köszönhetően nem mindig csak jó példákkal találkoztam, hanem olyannal is, hogy mi az, amiket biztosan nem fogok megtenni edzőként. Persze ez is a tanulás és fejlődés egyik formája véleményem szerint.
           Természetesen nem arra célzok, hogy minden edzőnek játékvezetővé is kell válnia, de úgy gondolom, hogy nagyban segíthet főleg az olyan fiataloknak, mint én is vagyok, az edzői gondolkodásmódjuk kialakításában. Az idősebb edző kollégáknak, pedig azt tudnám tanácsolni, hogy ők is biztosan máshogy látnák kicsit a dolgokat, ha egyszer kipróbálnák magukat a síp másik végén is, egy versenyszerű meccsen.

Lukács Rezső
edző


Advertisement
Advertisement