Skip to content
Egyesület
2016. november 08. ,
Találatok: 569


Hogyan játszd a gyorsindítást (fordítás)


Article Pic
Nagy Bálint

Hogyan játszd a gyorsindítást és az átmeneti játékot – ennek filozófiája
Fordítás a  How To Run The Basketball Fast Break Offense and Transition Offense - Philosophy, Offenses, Drills alapján.

A gyors indítás és átmeneti játék akkor kezdődik, amikor birtokunkba kerül a labda, ekkor a labdát a lehető leggyorsabban kell előre juttatni vagy labdavezetéssel, vagy passzal. A labdát megszerezheted eladott labdából, lepattanóból, blokkolt dobásból, vagy rossz dobás kísérlet után. Don Kelbick azt vallja, hogy: "A kulcsszó gyors támadásnál a "gyors"."

Mindig azt szeretnéd, hogy a gyorsindítás legyen az első támadási opciód.


Mikor és miért érdemes gyorsindítást alkalmazni?

1.    Könnyen kerülj gólhelyzetbe - Sok csapat félpályás védekezésre van felkészülve. A gyorsindítás lehet 2-1, 3-2, stb, vagy akár az 5-5 elleni átmeneti játék, a gyorsindítás lehetővé teszi, hogy megtámadd a védelmet, mielőtt az rendeződne, ennek köszönhetően sok könnyű kosarat tudsz szerezni. Ha ez egyből könnyű kosarat nem is jelent, akkor térhetsz át közvetlenül majd a felállt védelem elleni támadásra, abban az esetben, ha a védelem mégis rendeződne.

2.    Kontrolljátékot és rossz döntéseket hozó csapatok ellen - Egyes csapatok nem játszanak gyors tempóban. Ezek az ellenfelek nincsenek felkészülve a sok gyorsindítást futó csapatokra, így több rossz döntést hoznak majd ezekben a szituációkban, amely előnyös lesz a csapatod számára.

3.    Fáraszd le az ellenfeled – Ha az edzéseken a gyorsindításos feladatok mindennapi gyakorlatok, valószínű, hogy a játékosok elég jó kondicionális állapotban lesznek. Mivel az ellenfelek nem töltenek ennyi időt gyorsindítással, így akkor, amikor megpróbálják felvenni a tempótokat, ez meg fogja viselni őket. Lehet, hogy ez nem történik meg azonnal, de majd megtörténik az utolsó 4 percben. Paul Westhead csapatai ismertek voltak erről, hogy hatalmas előnyt szereztek ebből a második félidőben.
Ha 9 vagy 10 játékosod is van erre, ez is egy nagyszerű módja annak, hogy lefáraszd az ellenfeled. Nagyszerű módja ez annak, hogy miként dolgozzon az utánpótlás.

4.    Zónák és letámadás ellen - Sok edző vallja, hogy a legjobb támadás a jó zónával rendelkező csapatok vagy a letámadó védekezést választók ellen a gyorsindítás és az átmeneti játék. Mint már említettem, azt akarjuk, hogy a labdával egyszerű kosárszerzési lehetőséghez jussunk a védelem felállása előtt.

5.    Agresszív mentalitás – Amikor tanítod a gyorsindítást az egy agresszív támadó mentalitáshoz vezethet. Ha megnézed a legjobb játékosokat a világon, általában támadó gondolkodásmódjuk van. Elég gyakran a különbség az átlagos játékos és a jó játékos között a gondolkodásmód. Ha az összes játékosod azonos gondolkodásmódú, akkor ez oda vezethet, hogy sokkal jobb csapat legyetek. Ez nem azt jelenti, hogy mindenki a csapatból vállalja fel a hárompontos dobást vagy az első üres dobást, hanem hogy a játékosok csak csinálják azt, amit jól csinálnak, és ettől magabiztosak lesznek majd.

6.    Támadó lepattanó - Sok támadó lepattanót szedő játékos nem fut vissza időben. Ha a nagy embered rendesen kondicionált, akkor ez sok jó lehetőséghez vezethet. Danny Miles centerposztról gyakrabban cserél, mert a centerposzton játszók, nagyobb területet járnak be. Ez a sok csere segít megőrizni a magas posztú játékosok fizikai állapotát. Danny jellemzően 4 percenként cseréli a magas poszton játszókat.

7.    A játékosok élvezik - A játékosok nagyobb valószínűséggel kedvelik ezt a lehetőséget, és szeretnek részt venni egy olyan játékstílusban, amit élvezetes játszani.

Vannak-e olyan helyzetek, ahol nem kell gyorsindítást csinálni?

Azok ellen például, akik nagyon képzettek, vagy az igazán atletikus csapatok ellen, dönthetsz úgy, hogy ellenük csak lassítjátok a támadást. De szerintem, azt nem szeretné egyetlen edző sem, hogy teljesen el legyen utasítva a gyorsindítás, mert ezzel mindig szerezhetsz néhány nagyon könnyű kosarat. Ebben a helyzetben, egyetlen szabály lehet, hogy dobjon ziccert a játékosod. Ha bármennyi előnyt kap az ellenféltől, mindenképp dobjon ziccert.
Ha nincs előnye a gyorsindításnál, akkor legyen egy szabály ilyenkor, pl. csak ziccert dobhat rá egy megadott időpontig, vagy valamennyi passznak kell lennie. Néhány példa erre:
·         Nem dobhat rá, amíg 20 másodperc nem telt el.
·         Nem dobhat rá  amíg nem volt 10 passz.
·         Nem dobhat rá, amíg nem volt oldalforgatás 2 alkalommal.
·         Nem dobhat rá, amíg a labda nem érintette a centerposztot kétszer.

Átmeneti játék játszatása

Az átmeneti játék sokkal több annál, mint fel és le futkorászás a pályán, amilyen gyorsan csak lehet. Ahhoz, hogy a gyorsindítás valóban hatékony legyen, egy átmeneti rendszerrel kell, hogy rendelkezz, és a gyorsindításnak kell, hogy illeszkedjen ebbe, és a támadásodhoz is passzoljon.

A cél az átmeneti játékkal, hogy kihasználd az ellenfél hibáit, miközben ők váltanak a támadásból a védekezésbe vagy védekezésből a támadásba. Úgy kell megtervezni, hogy átvegyed az irányítást, és hogy meghosszabbítsd az átmeneti időszakot. Az üres helyzetek befejezése fogja eldönteni, melyik csapat él jobban a lehetőséggel, hogy kihasználja ezt könnyű kosarakkal. Ez ellentétes azzal a céllal, ha tartani kell a labdát, hogy gyorsan tudjál visszaállni a támadásból a védekezésbe, hogy ezzel a védelmünk kapjon esélyt, hogy megszervezhessük azt és tudjunk védekezni.

Amikor átmeneti játékot csinálunk, azt hiszem az a legfontosabb dolog, hogy létrehozz a saját gyorsindítási céljaid. Mit szeretnél elérni a gyorsindítással? Az edzők tudnak támadást szervezni. Az edzők tudnak védelmet is szervezni. De hány edző foglalkozik a gyorsindítással?

Olyan edző vagy, aki azt mondja, hogy csak a 3-ast lehet dobni gyorsindításban? Vagy csak ziccert lehet dobni, vagy közeli tempót dobhatnak csak a játékosok?
Vagy szeretnél létrehozni egy eszeveszett ütemű, nagy kockázatú átmeneti játékot, hogy szerezz könnyű kosarakat, mint ahogy Paul Westhead használta a Loyola Maramount csapataival?
Vagy inkább lassabb dolgokat, hogy nem kapsz gyors ziccert, és arra kényszeríteni az ellenfelet, hogy a játékosai hosszabb ideig védekezzenek?
Ez csak néhány kérdés, amit fel kell tenned magadnak!

Nagy Bálint
edző


Advertisement
Advertisement