Skip to content
Egyesület
2016. november 13. ,
Találatok: 839


Mondzinger Márk (PUBLIKÁCIÓ)


Article Pic
Mondzinger Márk

Saját magam megfogalmazásában írok, a saját gondolataimról és tapasztalataimról.  

Egyre szembetűnőbbé vált számomra hogy a mai generáció, azaz akik most tizenévesek, a Z generáció már nehezen köteleződik el egy sport mellett. Akik pedig választanak sportágat maguknak, kevés van közülük akik szívvel lélekkel csinálják, öntudatosan és tele ambíciókkal, célokat kitűzve.  
Ne szaladjunk ennyire előre, több halmazt lehetne képezni, ki miért sportol, mennyit sportol, van e hozzá különleges tehetsége, szülői kérésre csinálja vagy önszántából. Az hogy ki melyik halmazba tartozik, általánosítva őket, sajnos nem jó tapasztalat látni, hogy legtöbbjük a heti edzésszámot sem teljesíti. Külön nem megyek bele, hogy az egyéb kiegészítő foglalkozások összeegyeztethető-e vagy csak jó kifogás, illetve mit teszünk azért hogy összehangoljuk ezeket. 

Meglátásom szerint aki igazán elszánt, ott kezdődik hogy már az iskolában úgy dolgozik, figyel az órán hogy ne kelljen külön tanárhoz látni, illetve otthon is kevesebbet kelljen ülni és tanulni. Az utánpótlás korú gyerekek általános iskolások, valamint középiskolások ami azt jelenti a tanórai anyag feldolgozása órán már fél siker, ezt otthon átnézve és gyakorolva edzés előtt vagy után, kitűnő teljesítménnyel hozható. Kérdés mennyit teszünk ezért?!  

Ezekből kiindulva, marad időnk sportolni. Ha ezeket konzekvensen teljesítsük, és beáll egy rend a gyerekek életében az a későbbiekben a jövőjükre nézve, mikor önállóvá kell válni és maguknak tervezni napi, heti, havi szintű dolgokat nagy előnyüké válik. Talán az a mondás hogy a sport nevel, erre is igaz.  
Viszont, egy kicsit tovább megyek, azok irányába akik tényleg kitűztek maguknak egy célt hogy szeretnének komolyabban a saját sportágukban elérni valamit. Apropó, sokan nem célként állítják fel, hanem csak álmodoznak róla. Ez nem mindegy! Ahhoz hogy megvalósuljon az álmuk, ahhoz több rövid távú célt kell kitűzni és dolgozni érte.  

Itt kezdődik az álmunk megvalósítása. Következő lépésként, miután meghatároztuk a céljainkat kis szakaszokban, el kell kezdeni dolgozni rajta. Ilyenkor jön az hogy az edzéseken részt veszek, az edzéseken minőségi munkát végzek. Ez a házunknak az alapja! Na most… Erre az alapra, kellene még fal meg háztető és stb. Nem árulok el nagy titkot, de sokan nem így látják, és képzelik el. az edzés ami az egyesületben folyik az megadja az alapot. De igenis ha valaki komolyabb célokkal, álmokkal rendelkezik és elszántan csinálja, külön is kell dolgozni érte. Kell a plusz munka!!!  

Azok a nagy nevek akik sportban elértek valamit, vagy történelmet írtak, de nem is kell ennyire távol menni, elég ha csak versenyt nyertek komolyabb szinten. Ők feláldozták maguk érte, valamivel többet vállaltak mint a többi, az átlag, ezért kerekedtek felül rajtuk. 

Kérdezem én azoktól, akik tényleg szeretnének sportágukban elérni valamit, mennyit tesztek érte? Léptél már ki a komfortzónádból, és csináltál olyat vagy annyit amit ha elmondanál valakinek akkor meglepődne Rajtad? Ameddig a többi versenytársad jól érzi magát, kényelemben, Te szenvedsz éppen a sikeredért, teszed ezt több alkalommal?  

A lehetőségek adottak… 

Saját példámból néhány. Volt hogy panel lakásban a kilencedik emeleten 16 hetes ugró programot végeztem iskola után és edzés előtt. Volt hogy a 8négyzetméternyi szobámban csináltam törzs erősítést reggelente vagy este. Volt hogy gimnázium 1. és 2. évében az iskola kezdés előtt 6.00-ra jártam dobóiskolázni, ahhoz pedig 5.00-kor kelni kellett. Vasárnaponként fogtam magam és elmentem atlétika pályára a megindulásokat gyakorolni valamint gáton szökdelni. Rengeteget játszottunk a szabadidőnkben az utcai sportpályán is, kánikulában - fagyos hidegekben is. Sorolhatnám, még tovább is…  

 Az akkoriban elvégzett plusz edzések, amiket nem edzővel végeztem, saját magam utána olvastam, kérdeztem… de a legfontosabb hogy csináltam, meghozták az eredményét akkoriban!  

 Tanácsként mondom, azoknak akik szeretnének többet elérni, hogy tegyetek érte, a sikerért dolgozni kell, nem elég az egyesületi edzés, az csak egy alapot ad, de hogy több legyél, vagy te legyél a legjobbak között, vagy te legyél a legjobb ahhoz vállalni kell plusz dolgokat is.

Mondzinger Márk
edző
Kapcsolodó videó:


A siker titka...


Advertisement
Advertisement