Skip to content
Utánpótlás
2018. január 09. ,
Találatok: 962


Spanyol úttal folytatta Medve Milán


Article Pic
Újabb remek lehetőség

A májusi berlini látogatás után újabb izgalmas tanulmányút várt kollégánkra, Medve Milánra, aki a Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetsége által működtetett CSVP elnevezésű edzőtovábbképző program tagja. Ezúttal 2018. január 2-7 között egy spanyol klubnál vendégeskedett az aktív sportnak nemrégiben búcsút intő, egykoron a felnőtt női nemzeti válogatott húzóembereként is ismert Vajda Annával. Tapasztalatairól honlapunkon teszünk közzé egy összefoglalót.

Mindig is szerettem volna eljutni Spanyolországba, ahol a kosárlabda különösen nagy népszerűségnek örvend, és ahonnan a jelenkor nagyjai közül számtalan sportoló érkezett. Az év második napján érkeztünk a Barcelona agglomerációjában székelő Club Bàsquet L'Hospitalet-hez. A komoly történelemmel rendelkező szervezet 1929 óta működik, a katalóniai térség egyik legismertebb klubjának számít, annak ellenére, hogy az 1983-84-es szezonban volt legutoljára első osztályú felnőtt férfi csapata (ACB). Az elmúlt közel két évtized során csak fiú kosarasok nevelésével foglalkoztak, jelenleg kb. 250 sportolót nevelnek, 17 utánpótláscsapatot versenyeztetnek 20-22 edző mellékállású foglalkoztatása mellett. Bár az anyagi és ezáltal a szakmai lehetőségeik korlátozottak, évről évre versenyben vannak a térség azon helyezéseiért, amelyekkel a tavasz végén megrendezendő nemzeti bajnokság (kvázi országos döntő) elérhető. Céljuk, hogy az FC Barcelona és a Joventut de Badalona mögött harmadik helyen tudjanak zárni a régiós versengésben.

A spanyol kosárlabda hosszú idő óta a játékosok kreativitását, döntéshozó képességét helyezte előtérbe. A szakmai beszélgetések során is ezeket hangsúlyozták fő elvként a kinti kollégák. A magas szintű technikai és fizikális felkészítés mellett rendszeresen végeztetnek olyan gyakorlatokat – korosztálynak megfelelően – amely a játékosok helyzetfelismerő és megoldó képességét fejleszti.
A műhelylátogatás mellett még egy igen komoly apropója volt az ottlétnek, mégpedig, hogy a fent nevezett klub szervezésében került megrendezésre Európa egyik, ha nem a legelismertebb utánpótlás tornájának, az Euroleague Basketball Adidas Next Generation Tournament-nek az első fordulója. A több évtizedes hagyományokkal rendelkező versenyen olyan sztárok bontogatták már szárnyaikat (csak a spanyol fordulóban), mint Valanciunas, Mirotic, Shved vagy éppen Rudy Fernández, a májusban megrendező döntőkben szereplők közül pedig több tucat világszínvonalú játékos is megfordult már.

A január 5-7 alatt lezajlott megmérettetésen 8 csapat vett részt. A rendkívül színvonalas és sokszor a végletekig kiélezett mérkőzéseken az egyéni képességek épp úgy meghatározóak voltak, mint a csapatként történő működés. Sokszor azt is elfelejtette az ember, hogy U18 (junior) korú játékosok mérkőzéseit nézi. Az érdeklődők számára leírom a végeredményt: 1. Divina Seguros Joventut de Badalona, 2. FC Barcelona Lassa, 3. Asvel Villeurbanne, 4. Herbalife Gran Canaria, 5. Unicaja Málaga, 6. Virtus Bologna, 7. Torrons Vicens CB L’Hospitalet, 8. Promitheas Patras.

Külön érdekesség, hogy a győztes csapatban egy, még U16 korú magyar fiú is pattogtatott, aki egyelőre még inkább epizódszereplőként szerezhetett értékes tapasztalatokat. Szerencsénkre vele is tudtunk egy hosszabbat beszélgetni, így képet kaphattunk arról is, hogy egy olyan komoly klubnál, ahol ő van, milyen körülmények között készítik fel a fiatalokat.

Meglepetésként éltük meg, hogy részt vehettünk vasárnap délelőtt a spanyol férfi felnőtt válogatott szövetségi kapitánya által tartott edzőtovábbképzőn. Nem mindennap találkozik az ember ilyen nagynevű szakemberrel, megtisztelve éreztük magunkat, hogy gondolatait hallgathattuk.

A hét egészét tekintve a hab a tortán az FC Barcelona Lassa – CSZKA Moszkva felnőtt férfi Euroliga csoportmérkőzés megtekintése volt, amelyen Hanga Ádám jóvoltából vehettünk részt. Felejthetetlen élmény volt Ádiékat győzni látni, s közben ámulni a sztárok megmozdulásain. Ezúton is köszönjük neki.

Bízom benne, hogy a rövid beszámolómból érezhető, hogy milyen értékes tapasztalatokat gyűjthettem második tanulmányutam során is. Ezúton köszönöm az egyesület vezetőinek támogatását, kollégáim távollétem alatti segítségét, játékosaim és családjaik türelmét. Szintén köszönet illeti a szövetség és a program munkatársait. A következő „kalandig” még hónapok vannak hátra, de kíváncsian várom, legközelebb hol folytatódik a sorozat. Egyúttal kívánom, hogy minél több kollégám átélhessen hasonlót a minél közelebbi jövőben. A klubunk és sportágunk számára is elengedhetetlen a folyamatos fejlődés minden területen. Reménykedem, hogy ehhez legalább egy egészen picit én is hozzátehetek majd egyszer. Hajrá Kaszások! 

Medve Milán
edző
Kapcsolodó videó:


A Next Generation Tournament Döntője


Advertisement
Advertisement