A Kaszásokról, a legnagyobb kosárlabda-utánpótlás nevelő egyesületről

Egyesületünk címere

Miért a Kaszások a legnagyobb utánpótlás-nevelő egyesület kosárlabdában?!

„A legnagyobb”… Ezzel a szlogennel népszerűsítjük és tesszük ismertebbé egyesületünket, amely a „Kaszások” nevet a „kaszásdűlőiek” – történelmileg ismert és használt becézett – elnevezéséből vette fel. A Kaszások névnek angol fordításban pedig a „Scythe Men / Women”, vagy a „Scythers” kifejezés felel meg leginkább.

Számos alkalommal kérdeztek rá nálunk arra, hogy miért is van ez, vajon miért a Kaszások a legnagyobb? Ez hihetetlennek hangzik, mert egy ilyen egészen kis költségvetésű egyesület vajon hogy lehet valamiben a legnagyobb, miközben giga-költségvetésű sportszervezetek hemzsegnek hazánkban?

Kérdezték ezt egyesületen kívüliek, meglepetten, esetenként féltékeny hangon, és kérdezték ezt óbudaiak is, akik nemes egyszerűséggel megdöbbentek azon, hogy kerületünkben lehet valami, ami az egész országban valamilyen egyértelmű, mérhető, objektív és bizonyítható szempontból a legnagyobb.

Miért vagyunk a legnagyobbak utánpótlás nevelésben?

Az ÓBUDAI KASZÁSOK a teljes utánpótlás korosztály spektrumát felölelő, versenyekre nevezett csapatainak száma átlagos adatok alapján: 33.
Az egyesületünkben sportoló azon versenyzőink száma, akik általános iskolától a felnőtt korosztályt is felölelő kategóriában vannak, meghaladja a 440 főt, és képes elérni a 480 főt. 21 utánpótlás csapatunk van, valamint egy NB1-es felnőtt és egy Öregfiúk felnőtt NB2-es csapat is üzemel a csapataink között. Emellett női vonalon egy mini, egy gyermek, egy serdülő és egy kadett korosztályú csapattal is rendelkezünk. Továbbá évek óta az egyesületünk keretében működö Kosárovi foglalkozásokon további 200-220 gyerek vesz részt kosárlabda előkészítő edzéseken. Így a teljes létszámunk több versenyszezonban is elérte már a 660(!) főt. Az országban a második legnagyobb kosárlabda egyesület taglétszáma 300-350 fő körül mozog, tehát jelentősen kisebb a miénknél. Ezek tehát tények, a szubjektumot a legteljesebb mértékben nélkülöző száraz tények.

További tény, hogy e fenti létszámon belül körülbelül 200-220 fő mini korosztályú játékossal rendelkezünk, akik saját, 9 csapatos bajnokságunkban tudnak versenyezni. Egy szezonban hozzávetőlegesen 250 játékos fordul meg e bajnokságunkban ideértve azokat is, akik valamiért nem a kosárlabda mellett kötnek ki végül. Az ÓBUDAI KASZÁSOK szerződéses kereteken belül 4 óbudai iskola diákjainak tanórákon kívüli képzését látja el, szerződésen kívül felkarolja, segíti további 8 harmadik kerületi iskola sportoktatását, így összesen 12 általános- és középiskolával tartunk fönn együttműködést edzések szintjén. Sikeres együttműködésnek köszönhetően az egyesületnek lehetősége nyílik rá, hogy sporolóit 12 óbudai általános iskolából toborozhassa.

Mindezekben nagy része van annak a támogató együttműködésnek, amely az Óbuda-Békásmegyer Önkormányzatához a kezdetektől fűz bennünket, hiszen közhasznú szervezetként továbbra is a legfőbb célunk az ifjúságvédelem, az ifjaknak a sport általi távoltartása a társadalomban egyre jobban eluralkodó negatív hatásoktól. Köszönjük a támogatás!

 

Mi folytatjuk a munkát, és ehhez támogató körünkhöz csatlakozni kívánó, a gyerekekért tenni akaró személyek együttműködésére is számítunk!

 

Tegyünk közösen ezért az ügyért!

Óbudai Kaszások
Az ifjúságvédő