HOGYAN SZURKOLJANAK A SZÜLŐK?

Kérjük olvassák el az alábbiakat!

A FIATAL SPORTOLÓK SZÜLEINEK TÍZPARANCSOLATA – az összes gyerek érdekében köszönettel kérjük betartani és terjeszteni

1) Támogasd és bátorítsd gyermeked, légy ott a mérkőzésein, szurkolj a játékosoknak, és az ellenfélnek is!

2) Ha teheted, gyakorold a sportot gyermekeddel edzéseken kívül is, amennyiben a gyermeked is úgy szeretné, de semmiképp se kényszerítsd! A gyermek kényszerítése haraghoz, konfliktusokhoz és korai kiégéshez is vezethet.

3) Viselkedj sportszerűen a gyermekeddel, ne kiabálj vele a mérkőzéseken, vagy mérkőzések után a teljesítménye miatt, még akkor sem, ha megérdemli!

4) Tudatosítsd magadban, hogy az utánpótlás sport a gyerekeknek, és nem felnőtteknek van! Ne hasonlítsd a gyermeked más játékoshoz, vagy testvérhez, akár pozitív, akár negatív minőségben!

5) Kerüld el a gyermeked, vagy más játékos játékban nyújtott teljesítményének kritizálását a hazaúton! Csak akkor beszélj a meccsről, ha a gyermeked is ezt szeretné!

6) Gondoskodj arról, hogy a gyermeked időben megjelenjen edzésen, vagy mérkőzéseken! Ha nem tud időben megjelenni a gyermek, értesítsd erről az edzőt!

7) Törekedj arra, hogy mindig pozitív példakép legyél a gyermeked számára, kerüld a játékvezetőkkel kiabálást, még akkor is, ha rosszul döntenek, vagy teljesen elszúrnak valamit! Mikor mégis erre készülnél, emlékeztesd magad, hogy a játékvezetők gyakran önkéntesek, tinédzserek, vagy ők maguk is még képzésben vannak!

8) Értsd meg, hogy bár nyerni jó móka,de kutatások bizonyították, hogy a gyerekek inkább játszanak egy vesztes csapatban, minthogy padon üljenek egy nyertes csapatban! Ennek megértésébe beletartozik az is, hogy a gyerekeknek szükségük van játékidőre – nemcsak a Te gyermekednek, vagy a legjobbaknak – és, hogy hibázzanak, jól érezzék magukat és fejlődjenek! A gyermekek eltérő módon fejlődnek, Michael Jordant is kidobták az iskolai csapatából második gimnáziumban, ugyanennyi idősen Bill Russelmindössze 179 cm magas volt.

9) Ne oktasd a lelátóról a saját, vagy más gyermekét! Amennyiben problémád van a hivatalos edzővel, azt négyszemközt beszéld meg vele! Ha Te magad is edzősködni akarsz, inkább jelentkezz edzői iskolába!

10) Mindig emlékezz rá, hogy felnőtt vagy, viselkedj annak megfelelően! Sokkal bonyolultabb egy gyereknek megbirkózni egy fékezhetetlen szülővel (ez vagy Te), mint egy szülőnek egy megfékezhetetlen gyerekkel.

(forrás: Breakthrough Basketball és az egyesület szabályzatai)

A FENTIEK SZÁRAZON A JOGSZABÁLYOK ÉS AZ EGYESÜLETI SZABÁLYOK TÜKRÉBEN

Kérések a szurkolással kapcsolatban az ÓMK meccsek alatt

I. Kérjük csak pozitívan biztassák a gyermekük és az ellenfél csapatát! (kifejtés alább az I. pontban)
II. Kérjük, hogy ne lépjenek a pálya parkettás területére (kifejtés alább a II. pontban)

 

  1. A mérkőzések alatti szurkolói és szülői magatartás:

Az Óbudai Mini Kupa mérkőzések alatt a csapatok pozitív biztatása és támogatása a természetes és támogatott szurkolói magatartás.

Tilos a szurkolók általi: 

– ellendrukolás,

– a játékosok vagy edzők inzultálása,

– az indulatos reklamálás, káromkodás, valamint

– a pályára történő belépés tilalmának megsértése (felhívjuk a figyelmet arra, hogy ez az új Btk. szerint bűncselekmény)

A versenyző gyerekek életkorára való tekintettel, valamint a mérkőzések zavartalan lebonyolítása érdekében szigorúan tilos és rendbontásnak minősül a fenti tilalmak megszegése.

[Meglepő lehet, de ezekre az esetekre sajnos mindre volt már sok példa. A jóérzésű szülők nevében is írjuk: nem engedhetjük és nem is fogjuk]

 

E szabály megszegése esetén első alkalommal a versenybírói személyzet által figyelmeztetésre kerül a szurkoló, de a bajnoki évad alatt a következő bármikori ismételt rendbontása esetén a rendbontó személy a versenybírói személyzet felhívására a termet elhagyni köteles. A terem elhagyására kötelezett rendbontó személy távozásáig az adott mérkőzés nem folytatható. Amennyiben bebizonyosodik, hogy e személy nem fogja elhagyni a termet, a mérkőzést be kell szüntetni, és a szurkoló által támogatott csapat ellenfelét győztesnek kell kihirdetni 20-0 arányban. A távozásra felszólított személy az Óbudai Mini Kupa mérkőzéseit nem látogathatja, ezek alatt a mérkőzések helyszínéül szolgáló teremben nem tartózkodhat a Kaszások Egyesület vezetősége által meghozott ellenkező tartalmú döntésig (a versenyszezon vége tehát nem szünteti meg e szankciót, csak az erről szóló külön döntés).

 

  1. A játéktéren tartózkodni jogosult személyek:

A pályán, a cserepadoknál, a palánkok mögötti területen, a nézőtér felőli oldalvonal melletti parkettázott területen, valamint a versenybírói asztalnál kizárólag az edzők, az adott mérkőzésen mérkőző csapatok játékosai, a hivatalos személyzet és a versenybíróság tagjai tartózkodhatnak. Ez a nézőktől elzárt területnek minősül.

A nézők (a játékosok hozzátartozói, szurkolói vagy semleges nézők) e területre nem léphetnek be az általuk támogatott csapat edzőjének vagy a versenybíróság előzetes engedélye nélkül, még a mérkőzések közötti vagy mérkőzések alatti szünetekben sem! E rendelkezés megszegése esetén a FIBA és a Kaszások Egyesület vonatkozó fegyelmi szabályai alapján kerülnek a következmények megállapításra. Tájékoztatásul jelezzük, hogy e szabály megszegése a hatályos Büntető törvénykönyv rendelkezései alapján bűncselekmény alapos gyanúját is megalapozhatja.


Óbuda Kaszások Kosárlabda Akadémia