Amerikai álom

A nyáron két utánpótlás játékosunk költözött a tengeren túlra, hogy ott folytathassa tanulmányait. Mindkettőjük számára nagy segítséget jelentett ebben a kosárlabda, amit természetesen kint, a játék őshazájában is folytatni kívántak.

 

 

Márton Dáriusz – aki tavaly az U16-os csapatunkat erősítette – jelenleg egy Miamiban található nyelviskolában tanul, emellett a Miami Dynastiy kosárlabda egyesület játékosa. A Dynasty szinte szimbiózisban él a Miami Heat NBA-s csapatával, melynek köszönhetően már több alkalommal is a FTX Arenaban tarthatták az edzéseiket. Óriási élmény volt Dáriusz számára egy ekkora csarnokban gyakorolni, ahol máskor világsztárok szórják a kosarakat. A csapatedzések mellett egyéni képzések is szerepelnek a programban, ezeken a foglalkozásokon az az NBA játékosokkal is foglalkozó Ronnie Taylor az edzője, aki játékosként több évet profiskodott Magyarországon, többek között Sárosi Bulcsú és Armaghani Saeed csapatában.

 

 

 

 

Cikkünk másik főhőse az U18-as csapat meghatározó erőcsatára, Safranka Márton, aki a californiai Oakwood High School tanulója lett és az iskola csapatával, a Hawks-szal a Pacific Coast Athletic League nevű bajnokságban szerepel. Válogatott játékosunkkal november végén egy rövid interjút is készítettünk:

 

 

Safi, hogy érzed magad az USA-ban?

 

 

Egyelőre nagyon élvezem. Eleinte volt egy kisebb gond az iskolával kapcsolatban, nevezetesen, hogy túl sok volt a házi feladat. Hála Istennek ez már megoldódott, ugyanis hozzászoktam az itteni “mennyiségekhez”, illetve a tanulási módszereimet is ehhez igazítottam.

 

 

Hogy néz ki jelenleg egy átlagos napod?

 

 

A beosztás nem nagyon különbözik az otthonitól. Reggel 8:15-től 15:30-ig tart az iskola, utána 17:00-től 19:00-ig az edzés. Ez van minden nap, kivéve a pénteket, akkor 15:30-17:30-ig vagyunk a teremben, hogy péntek este jusson magunkra egy kevés idő.

 

 

Mi a helyzet kosárlabda téren?

 

 

A szezon november 21-en kezdődött el, ahol győzött a csapatom 11 ponttal. Én ehhez a győzelemhez 18 pontot, 8 lepattanót és 5 gólpasszt tudtam hozzátenni. Úgy érzem, első amerikai meccsemnek ez nem volt rossz. A második mérkőzésünk rögtön másnap volt, itt már összeszokottabbak voltunk, és jobban játszottunk csapatként. Bár az előző naphoz hasonló erősségű ellenfél ellen küzdöttünk, mégis 40 ponttal nyertünk. Itt 30 pontot 21 lepattanót tudtam a közösbe tenni.

 

 

Gratulálunk! Biztosan meglesz az eredménye…

 

 

Eddig egy egyetem figyelt fel rám és meg is hívtak egy edzőtáborba! Ez a San Jose State nevű egyetem, ami az NCAA Division 1- be tartozik. Látott az egész edzői stáb, kicsit szokatlan volt a helyzet, de szerintem jól teljesítettem.

 

 

Ennyi idő elteltével miben érzed a legnagyobb különbséget az európai kosárlabdához képest?

 

 

Itt sokkal nagyobb a tempó, a játékosok többsége nagyon atlétikus. Dobásban, lábmunkában viszont Európa az erősebb.

 

 

Hasonló tartalmak

 • Hosszú hétvége van mögöttünk, amelyet egy szerdai Kőbánya elleni rangadó és egy hétvégi Országos forduló követ. Mindenkire nagy szükség lesz, hiszen 8 nap alatt 5 meccset játszunk, amely…

  Bajnokság: Serdülő/B Bajnokság [Bp]

  Időpont: 2024-02-25 Kezdés: 11:00

 • Ellenfelünknek gratulálok a kemény játékhoz, de magunknak is győzelemhez. Tanulásgos lesz remélem a mérkőzés fegyelem és figyelem szempontjából. Szülőknek köszönjük a szurkolást!

  Bajnokság: Serdülő/B Bajnokság [Bp]

  Időpont: 2024-02-24 Kezdés: 16:30

 • Lassan kezdtünk, de sikerült felpörögni, melegítésünket komolyabban kell vennünk, a védő teljesítmény azonban megsüvegelendő!

  Bajnokság: Regionális Junior Bajnokság

  Időpont: 2024-02-24 Kezdés: 12:00