Olaszországban jártak a 2007-es fiúk

2019. június 8. és 14. között az olasz Fermo városában vett részt nemzetközi kosárlabda tornán a 2007-es fiúkból álló csapatunk. Vendéglátónkkal még az ősszel Nagykőrösön rendezett Pityke kupán találkoztunk, ekkor kaptunk tőlük meghívást. Az idén már tizenharmadik alkalommal megrendezett eseményen 3 korosztályban összesen 28 csapat vett részt. Mi a 2007-2008-ban születetteknek kiírt „Esordienti” kategóriába neveztünk, amelyben 7 itáliai, 1 lengyel és velünk együtt 2 magyar csapat (Pityke) tette ki a 10 alakulat alkotta mezőnyt.

 

 

Június 8-án repülővel utaztunk Rómába, majd buszra szálltunk és körülbelül 4 óra alatt értünk Fermo-ba. A város egy középkori vár hangulatát keltette nem csak hegyen való elhelyezkedése, hanem az épületeinek stílusa alapján is. Abszolút nem szokványos körülmények közé kerültünk tehát. A környezet mindenkit magával ragadott. A torna másnap, kedden vette kezdetét. A város peremén található városi sportcsarnok adott otthont első mérkőzéseinknek. 14 játékossal vágtunk neki a küzdelmeknek, a tizenötödik játékosunk kedd este csatlakozott hozzánk. Mivel közel négy hete nem edzettünk, ezért minden mérkőzésre minden játékost beneveztünk, ezzel is csökkentve a terhelést és a sérülés veszélyét.

 

 1. mérkőzés

2019. június 9., kedd, 11:30 – „LETI” sportcsarnok

Virtus Civitanova Marche (olasz) – Kaszások 39:30 (21:3, 3:14, 8:9, 7:4)

Kaszások: Dózsa 2, Gergely 2, GOÓR 6, Henye, Herczeg, HERBÁK 6, Horváth 2, Jarkas 1, Kőszeghy 2, Orosházi, Sárváry 2, Seres 4, Szabó, Tóth 3.

Ránézésre ellenfelünkről nem gondolhattuk, hogy sokkal komolyabb játékerőt képviselhetnének nálunk, ennek ellenére a mi szempontunkból katasztrofálisan kezdődött a mérkőzés. Tisztességes, koncentrál bemelegítés ellenére úgy látszott, mintha mindent elfelejtettünk volna, amit eddig a kosárlabdával kapcsolatban tanultunk. 18 pont előnyt ajándékoztunk olasz ellenfelünknek az első nyolc perc során. A második negyedben már bátrabban játszottunk, meg is kezdtük a felzárkózást. Itt is érezhető volt a hosszú kihagyás, sok ígéretes helyzet maradt kihasználatlanul. A harmadik negyedben sikerült helyre tenni az első negyed gyenge védekezését, de a másik térfélen akadozott a játékunk. A végjátékot megelőzően hat pont volt a két csapat közti különbség, de ennél közelebb már nem tudtunk kerülni. Hiába nyertük meg a mérkőzést három negyed alapján, az elején elment a hajó.

 1. mérkőzés

2019. június 10., szerda, 8:30 – „LETI” sportcsarnok

Poderosa Montegranaro (olasz) – Kaszások 24:43 (4:11, 7:14, 8:6, 6:13)

Kaszások: Dózsa 2, Gergely, GOÓR 8, Henye, Herbák 2, Herczeg 2, Horváth, JARKAS 6, KŐSZEGHY 6, Krajcsi, Orosházi 4, Sárváry 4, SERES 6, Szabó 3, Tóth.

A második napon két mérkőzés várt ránk, már 15 embert tudtunk forgatni. Az első pillanattól kezdve fölényben játszottunk a reggeli találkozónkon, ami elsősorban a fizikális előnyünknek volt köszönhető. Sajnos a helyzeteinket gyenge százalékkal értékesítettük, de így is folyamatosan nőtt a két csapat közti különbség. A harmadik negyedben érthetetlenül leült a játékunk, de a záró nyolc percre sikerült visszatalálni a helyes útra. A győzelemnek nagyon örültünk, az viszont talán nem túlzás, hogy ennél többet is kihozhattunk volna magunkból.

 

 1. mérkőzés

2019. június 10., szerda, 16:30 – „LETI” sportcsarnok

Kaszások – Sporting Porto Sant’Elpidio (olasz) 23:52 (1:21, 11:19, 4:6, 7:6)

Kaszások: Kőszeghy 4, Jarkas 2, Szabó 3, Gergely 3, Krajcsi 2, Orosházi, Horváth 2, Tóth 2, Dózsa 2, Goór 2, Henye, Herbák 2, Herczeg, Sárváry, Seres.

Sajnos a délutáni meccsünkre épp csak beestünk, ugyanis az értünk érkező autóbuszok nem tudták tartani az ígért időpontot. A kezdésünkön ez abszolút meg is látszott, ellenfelünk szó szerint átrohant rajtunk. A második negyedben sokat javult a játékunk, elkezdtük felvenni a másik csapat tempóját, de addigra ők már lőtávolon kívülre kerültek. A második félidőben egyenrangú ellenfelei voltunk a később tornagyőztes csapatnak. Megmutatták, hogy klasszikus értelemben vett jó szerkezet nélkül is lehet eredményes kosárlabdát játszani. Gyorsan, pontosan és agresszívan játszottak támadásban, jó volt ilyet is megtapasztalni. Ez időnként belőlünk is kikényszerítette a hasonló stílusú játékot.

 1. mérkőzés

2019. június 11., csütörtök, 15:00 – „CONI” sportcsarnok

Kaszások – Fortitudo Cisterna di Latina (olasz) 27:41 (2:15, 8:7, 5:15, 12:4)

Kaszások: Dózsa 1, Gergely, GOÓR 6, HENYE 4, HERBÁK 6, Herczeg, HORVÁTH 6, Jarkas 4, Kőszeghy, Krajcsi, Orosházi, Sárváry, Seres, Szabó, Tóth.

Csütörtökön tudtunk először ellátogatni a tengerpartra. Szinte innen érkeztünk a centrumhoz közeli parkettás sportcsarnokba. A tetszetős körülmények között sikerült elegendő időt töltenünk a bemelegítéssel, de a mérkőzést ismét pocsék játékkal kezdtük. A második negyedre sikerült felkeményedni, és megmutatni, hogy van keresnivalónk a továbbiakban. Sajnos a játékvezetők nehezen tudták kontrollálni a mérkőzést, egyre több durva szabálytalanság maradt sípszó nélkül. A paprikás hangulatban meglepetésre nekünk tartott tovább az erőnk, és sikerült az utolsó nyolc percben megindítani a felzárkózást. Függetlenül a vereségtől és a néhol már verekedésbe torkolló akcióktól, ez volt az eddigi legjobb mérkőzésünk. A fiúk végre felvették a gyors, agresszív stílust és keményen beleálltak a játékba. Ezért csak dicsérni lehetett őket. Ekkor még nem tudhattuk, de a másik döntős csapattal játszottunk jó mérkőzést.

 1. mérkőzés

2019. június 12., péntek, 8:30 – „SAN CARLO” sportcsarnok

Basket Fermo (olasz) – Kaszások 42:33 (19:6, 7:14, 9:5, 7:6)

Kaszások: Dózsa, Gergely 2, Goór 2, Henye 2, Herbák 2, Herczeg, HORVÁTH 3, Jarkas 4, Kőszeghy 2, Krajcsi 2, OROSHÁZI 4, Sárváry 2, Seres 3, Szabó 3, Tóth 2.

Miután a 4 csoportmeccsből csak egyet tudtunk hozni, így az alsó ágra kerültünk a keresztjátékon. Péntek reggel kinti pályán játszottunk a hazai csapattal. Novemberben Nagykőrösön egy szenvedős meccsen gyűrtük le őket kicsit több, mint húsz ponttal. Néhány játékossal többen voltak ezúttal, de ránézésre továbbra is volt esélyünk győzni. Sajnos a már szinte állandóvá vált gyenge kezdés jellemzett bennünket ismét. Akaratgyenge játékunkat megbüntette az ellenfél. A második negyedben elkezdtünk kapaszkodni, de igazán itt sem volt erő a csapatban. A második félidőre elfogyott a puskaporunk, nem volt igazán senki, aki megindította volna a csapat szekerét, ezzel újabb elkerülhető vereség lett a vége.

 1. mérkőzés

2019. június 13., szombat, 11:30 – „LETI” sportcsarnok

Regis Wieliczka (lengyel) – Kaszások 40:43 (7:11, 18:2, 4:22, 11:8)

Kaszások: Dózsa, Gergely 5, Goór 3, Henye, Herbák 2, Herczeg, HORVÁTH 12, JARKAS 10, KŐSZEGHY 3, Krajcsi 4, Orosházi, Sárváry, Seres, Szabó 4, Tóth.

A hetedik helyért vívott mérkőzésen lengyel ellenféllel kerültünk szembe, akik hozzánk hasonlóan egy győzelemmel büszkélkedhettek. Nagyon fogadkoztak a fiúk, hogy az utolsó derbire felszívják magukat. Így is lett, magabiztos játékkal indítottunk. Kicsit pontosabb befejezésekkel komolyabb előnyt is szerezhettünk volna. A második negyed drámai fordulatot hozott, az „első negyedes formánkat” hoztuk. Érthetetlen volt az a zavartság és gyengeség, ami bennünket jellemzett. A harmadik negyedben újra fordult a kocka. Most mi volt az erősek, a lendületesek, a bátrak. Jó volt nézni, amit csináltunk. A lendület és az önbizalom vitt minket előre. A negyedik negyedre hat pontos vezetéssel érkeztünk. Az izgalmas és feszült végjátékot végül 1-2 extra kosárral sikerült megnyerni, így abszolút jó szájízzel fejezhettük be a küzdelmeket.

 

 

Szombat este a záróünnepséggel lett vége az eseménynek, ahol a hetedik helyünkért kupát és érmet kaptunk. Összefoglalásként elmondható, hogy bár reálisan 4-5 győzelmünk is lehetett volna, hasznos és tanulságos pillanatokat élhettünk meg. Megmutattuk elsősorban önmagunknak, hogy képesek vagyunk vert helyzetből is felállni, tudunk gyorsan és agresszívan kosárlabdázni. Remélhetőleg ez a fiúk edzésmunkájára és jövőbeni mérkőzéseire is átragad majd és akkor mindenképpen megérte eljönni. Nem mellesleg pedig egy szép helyen, jó körülmények között tölthettünk el egy hetet.

 

 

A korosztályunknak szervezett torna végeredménye:

 1. Sporting Porto Sant’Elpidio (olasz)
 2. Fortitudo Cisterna di Latina (olasz)
 3. Pityke Kosársuli (magyar)
 4. Virtus Porto San Giorgio (olasz)
 5. Virtus Civitanova Marche (olasz)
 6. Basket Fermo (olasz)
 7. Kaszások
 8. Regis Wieliczka (lengyel)
 9. Poderosa Montegranaro (olasz)
 10. Airino Basket Termoli (olasz)

Köszönjük az egyesület és a szülők szakmai, erkölcsi és anyagi támogatását! Augusztusban találkozunk! Hajrá Kaszások!

 

Hasonló tartalmak

 • AZ idei szezonunk furcsa, míg az első félévben főleg vereségeket szenvedtünk nálunk erősebb csapatoktól, az elmúlt 2-3 hónapban csak győzelmünk volt, hol kisebb, hol nagyobb különbséggel. Sajnos ez…

  Bajnokság: Serdülő/B Bajnokság [Bp]

  Időpont: 2024-04-10 Kezdés: 18:00

 • Ellenfelünk akarásban és hozzáállásban mindenképpen nyert ezen a napon, nagyon bátran álltak bele ebbe az összecsapásba. Többek esetében úgy gondolom bőven volt még tartalék, vagy ha nem akkor…

  Bajnokság: Serdülő/B Bajnokság [Bp]

  Időpont: 2024-04-06 Kezdés: 10:00


 • Mégha létezik is papírforma, csak úgy „működik”, ha mindent megteszünk érte! Ma valami hiányzott belőlünk. Sokszor a vereség után is tudok büszkeséget érezni, most a győzelem mellett se…

  Bajnokság: Országos Serdülő Bajnokság

  Időpont: 2024-04-09 Kezdés: 16:40

 • U16 Leány
 • A második félidőben nagyon koncentrált kosárlabdát bemutatva, összesen 25 pontot engedélyeztünk, amely után egyhangúlag fejeztük ki elismerésünket a lányok felé, akik sokat léptek előre az elmúlt hetekben és…

  Bajnokság: OKB Országos Főtábla

  Időpont: 2024-04-06 Kezdés: 15:00